25 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Javni bicikli u gradu korišteni nešto manje od 100 puta

Više od autora

- vl promo-


Vinkovci su u prosincu prošle godine dobili sustav javnih bicikala kojega čine tri stanice s ukupno 12 klasičnih i 6 električnih bicikala. Iako su zbog hladnijeg vremena bili na zimskoj pauzi, podaci govore kako su u posljednja tri tjedna naši građani prepoznali potencijal ovog prijevoznog sredstva koji, osim što je ekološki prihvatljiv, pozitivno utječe i na naše fizičko zdravlje.

Bicikl je omiljeno prijevozno sredstvo ljudi svih dobnih skupina. Neki ga koriste rekreativno, neki ga koriste da izbjegnu gužve, a neki jednostavno uživaju u svakom trenutku provedenom na biciklu. Sve više to prepoznaju i Vinkovčani koji već neko vrijeme na raspolaganju imaju javne bicikle. Nakon „zimskog sna” od kraja ožujka ponovno su nam dostupni i to na tri frekventne lokacije – Lenije, Centar i Glavni željeznički kolodvor.

„U dogovoru s Gradom odrađena je zimska pauza koju radi većina gradova, zbog lošijeg vremena bicikli idu na zimsku pauzu i veliki servis u tom periodu. Iako su Vinkovci nov sustav i nije im trebao servis, nije bilo smisla da se po zimi bicikli drže vani i dodatno troše zbog lošeg vremena”, pojasnila nam je Lea Babić iz Sustava javnih bicikala Nextbike koja je postavila stanice.

Istaknula je i kako je u našemu gradu do sada ostvareno 96 najmova, a najpopularnija postaja je Glavni Željeznički kolodvor koju korisnici koriste kao dolaznu točku i nastavljaju dalje putovanje vlakom. Nakon nje slijedi Centar i onda Lenije.

Posebno je napomenula kako je u zadnja tri tjedna, od kada je ponovno sustav pušten u pogon, napravljeno više od 60 najmova te se svakako vidi porast vožnji s dolaskom ljepšeg vremena. Više od 60 posto najmova Vinkovčani koriste za prijevoz od lokacije A do lokacije B, odnosno za svakodnevno obavljanje obaveza i slično, dok se preostali dio odnosi na najam i povrat na istu lokaciju i to su nešto dulji najmovi za opuštenu vožnju po gradu i okolici – 30 minuta ili dulje. „Po dosadašnjim pokazateljima očekuje se dobra sezona bicikliranja u Vinkovcima”, rekla je Babić.

Podsjetimo kako se za korištenje bicikla korisnik najprije mora registrirati u aplikaciju Nextbike, skenirati broj bicikla, obaviti postupak plaćanja čime bicikl otključava. Nakon vožnje bicikl vraća nazad u postaju i odjavljuje se u aplikaciji čime se bicikl zaključava. Možete platiti jednokratno pet ili 10 kuna, ovisno o vrsti bicikla ili godišnju pretplatu 200 kuna kojom dobivate neograničen broj vožnji na dnevnoj bazi po pola sata i to u svih 30 gradova u Hrvatskoj koji koriste ovaj sustav.

Ako ga koristite dulje morat ćete platiti pet kuna za svakih dodatnih 30 minuta. Moguće je i bicikl ostaviti na nekoj drugoj postaji, a svaki od njih ima i GPS lokatore koji ih štite od krađe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno