15 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

jerej Lukić: Neka svjetlost betlehemske pećine obasja sve ljude i narode svijeta

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U svom svakodnevnom moljenju Crkva se, prije svega, moli za višnji mir. Ne moli se za neki neodređeni mir iz nekog neodređenog svijeta, već onaj mir koji sobom donese i nama predade sam Gospodin Isus Krist, piše u uvodu Božićne čestitke vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, jerej Srđan Lukić, paroh vinkovački.

„Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam; ne dajem vam ga kao što svijet daje” (Jn 14, 27).

“Evo, i na početku ovogodišnjeg praznovanja najradosnijeg praznika rođenja Sina Božijeg, Gospoda našeg, Isusa Hrista, počinjemo molitvama za VIŠNJI MIR. Upućujemo svima poruku nebeskog MIRA koji neka se useli u srca naša, u duše naše, u živote naše, kao što one blagoslovene noći rođenja Hristovog uđe u srca i duše vitlejemskih pastira. Imati MIR BOŽIJI znači imati mir sa Bogom, sa bratom sa čovekom, sa sveukupnom tvorevinom Božijom. To je privilegija svetih hrišćana. Čak i onda kada valovi ovog nemirnog sveta zaprete da sve potope i unište, kao što je to u ovo naše vreme, mi oblagodaćeni i ispunjeni božanskim mirom ostajemo mirni i spokojni, jer znamo reči Spasitelja Кoji sve hrišćane svih vremena hrabri rečima: NE BOJTE SE! i dodaje „….ja sam sa vama u sve dane do svršetka vijeka” (Mt 28, 20)”, poručuje vinkovački paroh.

“Pozdravom: HRISTOS SE RODI! – mi verujemo i ispovedamo da se u Vitlejemu judejskom rodi HRISTOS – Pomazanik Božiji, koji je po Božijoj volji! Mi ne samo da verujemo već iz iskustva znamo i ispovedamo da je HRISTOS EMANUIL, što znači S NAMA JE BOG! Da bi zaista i istinski BOG BIO SA NAMA otvorimo srca svoja, očistimo ih i pretvorimo ih u obitalište Božije. Neka srca naša danas postanu novi Vitlejem, nove jaslice u koje će se smestiti nesmestivi; oblagodaćeni organ u koji će se trajno smestiti u Vitlejemu rođena Ljubav Božija”, nastavlja u svojoj božićnoj poruci vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti na Badnjak, dan uoči sutrašnjeg julijanskog Božića.

Danas i ovih radosnih prazničnih dana budimo domaćini Gospodu svome. Primimo Ga i pozdravimo u svojim domovima primajući one najmanje kao Njega samoga. U svojim hramovima proslavimo Ga na način koji Njamu priliči i pripada. Zadržimo Ga kao život našeg života, kao svjetlost našeg bića. Ono što je naše i samo naše ljudsko, neka se danas i zauvijek pokori volji Božijoj da i mi možemo, kao Presveta Bogorodica reći: Gospode, evo sluge, odnosno evo sluškinje tvoje, neka i na meni i sa mnom bude volja tvoja, upućuje jerej Lukić uz poziv svim vjernicima na večerašnje bogoslužje u hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Vinkovcima s nalaganjem Badnjaka u 17:00 sati, dok je sveta božićna liturgija sutra s početkom u 10:00 sati. 

“Usrdno se molim Bogomladencu Hristu da svetlost vitlejemske pećine obasja sve ljude i sve narode sveta, Višnji Mir darujući svima i svakome kako bismo sa ljubavlju i radošću izgovarali reči najradosnijeg hrišćanskog pozdrava: MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI – VAISTINU SE RODI!”, stoji na kraju tradicionalne božićne čestitke jereja Srđana Lukića, paroha vinkovačkog svojim vjernicima.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno