Premijer Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavili su nove mjere za pomoć poduzetnicima koje, između ostalog uključuju još kraće radno vrijeme i širi opseg usluga na koje se mjere odnose.

“29. veljače imali smo 1,5 milijuna osiguranika. 15. listopada imamo 3210 osiguranika više. Prema podacima HZZ-a isplatili smo 6,85 milijarde kuna kroz razne mjere, a kad se uzmu u obzir i otpisani doprinosi, cifra se penje na 10 milijardi kuna”, podsjetio je premijer na efekte prethodno uvedenih mjera.

Istaknuo je kako broj oboljelih od koronavirusa u svijetu, ali i Hrvatskoj raste te dodao kako je Vladin cilj da u 2020. bude manji gospodarski pad od predviđanja.

“Sada želimo omogućiti da se proširi opseg poslodavaca na koje se mjere odnosi. Prva mjera se odnosi na kraće radno vrijeme. Do sad se odnosila na 50 posto, sada idemo na 70 posto skraćivanja. Smanjuje se i potrebna dokumentacija za provedbu mjera, a mjesečna potpora radniku raste na 2800 kuna, u odnosu na dosadašnjih 2000 kuna”, kazao je premijer.

Plenković je rekao kako se uvodi stupnjevanje potpore sukladno padu prometa.

“Potpora od 2000 kuna za one kojima je pao promet 40 posto. 4000 kuna po radniku dobit će oni kojima je promet pao 60 posto ili više. Korisnici se i ovdje oslobađaju plaćanja doprinosa”, najavio je premijer.

Dodao je i kako se širi sektor djelatnosti koje su obuhvaćene mjerama te sa sada odnose i na povremeni prijevoz.

“Korisnici potpora za mikropoduzetnike (do 9 zaposlenih) imaju pravo na potporu bez obzira na sektor kojim se bave. Mjere idu od 1. listopada do kraja ove godine”; objasnio je i dodao kako ukupan trošak mjera iznosi između 300 i 350 milijuna kuna. Plenković je objasnio kako u proračunu ima dovoljno sredstava za mjere.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je kako će danas od sindikata zaprimiti prijedloge vezano uz otpuštanja te da je stav vlade da oni koji otpuštaju radnike ne mogu biti korisnici otpora.

“Naravno, za one radnike koje se mjera koristi, ne može doći do otpuštanja. To je naš generalni stav”, rekao je Aladrović i dodao da nije bilo puno slučajeva u kojima su poslodavci primali potpore i otpuštali radnike.

Kazao je kako se u tim slučaju potražuju potpore te je dosad vraćeno 100 milijuna kuna HZZ-u.