Još nije vrijeme za paniku, ali treba biti na oprezu

0
441

Nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, među našim građanima proširila se blaga panika. Danas je ujedno testirano još 16 ljudi, za 14 testovi su bili negativni, čekaju se još dva.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u kojoj je smješten oboljeli od koronavirusa rekla je kako još nema drugih potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj. Trenutno identificiraju s kim je zaraženi kontaktirao, a većina infekcija popraćena je blagim simptomima. Ljudi se brzo oporavljaju, a rizični su oni starije životne dobi. Četrdesetak djelatnika firme koji su bili u bližem kontaktu s oboljelim mladićem, prema uputama epidemiološke službe poslano je kućama na 14-dnevnu samoizolaciju.

Zemlje diljem svijeta moraju se pripremiti za izbijanje epidemije novog koronavirusa i biti spremne brzo reagirati kada on do njih stigne, izjavio je stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Osim u Hrvatskoj, danas su prvi slučajevi koronavirusa potvrđeni i u drugim europskim zemljama. Švicarsko ministarstvo zdravstva u utorak je potvrdilo prvi slučaj koronavirusa u zemlji. Informacije o pacijentu, kao i o načinu na koji je zaražen nisu poznate, no švicarski mediji javljaju da se radi o osobi koja se nalazi na području Ticina. Španjolske zdravstvene službe u utorak su potvrdile prvi slučaj koronavirusa u Kataloniji, što je prvi slučaj zabilježen na kopnu.

KBC Zagreb otkazao je sve operacije i obavljat će samo hitne slučajeve. U drugim bolnicama sve je normalno i radi se po planu.

U svijetu je do sada od spomenutog virusa umrlo 2 698 osoba, a trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti u svijetu je 80 134. Broj oboljelih u Europi je 276, dok u Hrvatskoj trenutno oboljela jedna osoba. Od sutra će se svaki dan, u 9 i 16 sati, održavati konferencija za medije o koronavirusu u Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti.

Vijest o oboljelom od koronavirusa pale alarme kod mnogih naših građana. Iz Hrvatskog Crvenog križa poručuju kako virus ne treba podcjenjivati, ali ne treba ni širiti paniku. Učinite ono što možete. Tako su ovih dana objavljeni najvažniji podaci u vezi koronavirusa – općenito o virusu, o simptomima i rizičnim skupinama, načinu širenja, ali i preventivne mjere.

Stručnjaci napominju kako je najvažnije redovito prati ruke, izbjegavati kontakt s domaćim i divljim životinjama, koristiti maramice, ali se i na vrijeme konzultirati s liječnikom. Rizične skupine su pušači, djeca i osobe starije od 65 godina, a najbrže se širi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kihanjem i kašljanjem te dodirom predmeta i površina izloženih virusu. Koronavirus moći ćete prepoznati po kašlju, temperaturi, grlobolji, curenju iz nosa, glavobolji, otežanom disanju i drhtavici.