33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Josip Gilja: Interes za edukacijom po pitanju svjetlovodnih tehnologija pokazala je i vinkovačka Tehnička škola

Više od autora

- vl promo-


Prvi centar za svjetlovodne tehnologije edukacijskog tipa u cijeloj Hrvatskoj otvoren je upravo u Vinkovcima, a sada predavanja pohađa i druga generacija polaznika koja je okupila 12 zainteresiranih.

Podsjetimo, prva generacija obuhvatila je njih 16, dok je 15 polaznika položilo certifikat s kojim mogu raditi na nekoj od mreža. Kako bi se predavanja i edukacija mogli održavati, Tehnološki park Vinkovci, u suradnji s gradom Vinkovcima, izradio je vanjski i unutarnji laboratorij s ciljem stvaranja realnih uvjeta na terenu i stavljanje kompletne infrastrukture na raspolaganje polaznicima kako bi mogli tijekom jednog tjedna odraditi treninge i edukacije s trenerima i steći sva potrebna znanja za rad na svjetlovodnim tehnologijama.

Predavanja u prvom ciklusu održali su predavači iz tvrtke Vega Comp, a je li suradnja nastavljena te kakve su povratne informacije ispričao nam je direktor Tehnološkog parka Vinkovci, Josip Gilja.

„Inicijativa je bila od strane Tehnološkog parka Vinkovci, a u njoj su sudjelovali i naši stanari i korisnici koji su nam ukazali na potrebe tržišta za takvim kadrom i upravo ti stanari su pronašli kontakte s tvrtkom Vega Comp koji su poslali svoje predavače da nam održe nastavu i treninge. I predavanje i tehnički dio”, rekao je Gilja te dodao kako je prva generacija bila pilot projekt te da će se sada početi i tržišno natjecati.

Vrijedi istaknuti kako će predavanja za treću generaciju polaznika biti održana u lipnju, a okupit će 16 zainteresiranih. U prvom ciklusu jednako su bili zastupljeni i teorijski i praktični dio, dok su za drugi napravljene određene korekcije.

„Kada smo završili s prvom generacijom napravili smo anketu kako su oni doživjeli predavanje, nastavu i praktični dio i željeli su da se više radi praktični dio kako bi naučili spajanje. Stoga smo program za drugu generaciju malo prilagodili da dobiju više praktičnih vještina koje su im potrebne”, naveo je direktor Tehnološkog parka.

Povratne informacije su sjajne jer svi koji su pohađali ovotjednu edukaciju će odmah u ponedjeljak biti zaposleni na radu na svjetlovodnim tehnologijama što je ujedno i bio prvotni cilj kada se krenulo sa samim projektom. Pilot projekt je trajao devet dana, no u razgovoru s tvrtkama koje šalju svoje zaposlenike na edukaciju došlo se do zaključka kako bi se predavanja mogla staviti u tjedan dana da se ne gubi na vremenu. Vrijedi istaknuti kako je veliki interes za edukacijom pokazala i vinkovačka Tehnička škola Ruđera Boškovića koja je na oba ciklusa slala svoje profesore.

„Kompletan tim edukacijskog centra za svjetlovodne tehnologije smo skupili i otišli u Tehničku školu te pred cijelom školom pokazali naš program. Bili su jako zainteresirani pa se nadamo da će na sljedećim predavanjima škola sudjelovati s više profesora. Osim toga, jedna od novina jest da se Tehnička škola interesira po pitanju cijena opreme kako bi i oni sami učenicima tijekom nastave mogli izvoditi predavanja i praktični dio, tako da nas veseli što smo imali dobar odaziv u ovoj školi. Učenici su danas ujedno i posjetili rad edukacijskog centra na svjetlovodnim tehnologijama na jedan sat, pa su imali priliku vidjeti i vanjski i unutarnji laboratorij”, rekao je Gilja.

Dodaje kako u školi postoje određene teme koje se bave optikom, ali da nemaju praktičan dio rada te je ovo izvrsna prilika da dođu u edukacijski centar i pogledaju kako izgleda tehnički dio.

U današnje vrijeme je vrlo lako doći do informacija i raznoraznih predavanja, ali za praktični dio je zahtjevnije jer je potreban trener koji će pokazati detalje, i tajne toga posla, a ujedno osposobiti učenika, odnosno radnika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno