2 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Jurjevo i Markovo uz blagoslov konja i polja na manifestaciji “Od Đurđeva do Markova”

Više od autora

- vl promo-Udruga “Naši Borinci” i ove godine organizira manifestaciju ”Od Đurđeva do Markova”, 24. i 25. travnja, kraj kapelice Uzašašća Gospodnjega na Borincima uz poziv svim Vinkovčanima da im se pridruže u proslavi.

Sve je spremno za ovo već tradicionalno događanje koje naša Udruga organizira već 8. put po redu, još od 2014. godine”, rekao je njezin predsjednik Robert Rihtar, dodavši kako je manifestacija izostala 2020. zbog pandemijskih razloga.

Kao i svake godine na blagdan sv. Jurja, kaže Rihtar, konjanici i zaprege bit će okupljeni ispred župe Presvetog Srca Isusovog na Lapovcima s početkom u 9:30 sati. U 10 sati slijedi postrojavanje povorke koja će krenuti put Borinaca.

„Kod kapelice Uzašašća Gospodnjega u 12 sati misu će služiti župnik Ladislav Dort i blagosloviti konje i konjanike, a nakon toga predviđeno je druženje svih koji se ovdje okupe, a nadam se kako će se i stanovnici Borinaca, ali i oni iz drugih dijelova grada pridružiti u što većem broju”, poručuje predsjednik Rihtar, rekavši kako će i na blagdan sv. Marka,  koji se štuje kao zaštitnik polja, vinograda i usjeva , 25. travnja također biti održana misa u 17 sati i blagoslov polja.

„Puno je mladih s Borinaca otišlo, ali mi koji smo tu i dalje se brinemo da manifestacija opstane jer nam je ona od velikog značaja”, kazao je ovaj Borinčanin, čuvar tradicije.

Jedna od djelatnosti Udruge „Naši Borinci” promicanje je povijesnih i kulturnih vrijednosti pa su stoga i došli na ideju oživljavanja ovog starog, tradicijskog običaja, blagoslova konja i polja.

„Za sada imamo informaciju o odazivu oko 20 jahača i 3 konjske zaprege što će zasigurno činiti jednu lijepu povorku”, kaže Rihtar.

Želja Udruge je da im se u ovoj povorci pridruže konjanici iz cijele Vukovarsko-srijemske županije jer, kako kaže njezin predsjednik, „jedinstven je ovo događaj našeg kraja”.

U slučaju kiše, događaj će biti otkazan, ali, kako navode iz Udruge, sreća ih je do sad uvijek služila pa se njoj nadaju i ove godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno