6 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Kada tamburaš „praši” rock ne može biti loše

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ambiciozni Marko Lazanin se ne boji uzeti predah od tradicije. U svojoj kombinaciji kontrabasa s tamburaškom glazbom ima i – pop rock. Spoj je to koji donosi rijetko viđeni žanr kod nas, a koliko dobro to zvuči govori i činjenica da je njegove izvedbe na basu poslušalo više od 30 tisuća ljudi.

Iako na prvu nikako ne možemo spojiti tamburu s nekim hard rock sastavom kao što je AC/DC, Slakovčanin Marko Lazanin pokazao nam je jednu novu perspektivu. Njegov begeš priča priču modernih zvukova, priču koja spaja tradicionalni i pop rock izričaj i koja, koliko god teško bilo povjerovati u to, zvuči odlično. Uz to je i sve popularnija. „Thunderstruck” i „Highway to Hell” obrade su koje će vas zasigurno oboriti s nogu.

„Kao svoj stil odabrao sam sasvim jedan drugačiji žanr glazbe kakav do sada nije viđen. Specifično je što na svom kontrabasu, begešu, proizvodim brojne moderne zvukove, a u tome mi jako puno pomaže kolega Zlatko Livaja. Zapravo radimo jednu vrstu instrumentalne autorske glazbe koju upotpunjuju video spotovi”, pojašnjava Lazanin, inače član popularnog Tamburaškog sastava Ringišpil.

Pokraj autorskih djela ima i tim s kojim radi obrade svjetskih pjesama koje zvuče jako zanimljivo, a za koje su se zainteresirale i neke od svjetskih izdavačkih kuća. „Ispred mene je jako puno autorskog rada i posla. Ima, dosta pripremljenih stvari na kojim radim i snima, a nadam se kako ću s njima postići svjetsku popularnost”, dodaje slavonski glazbenik.

Sve je to, kaže, rezultat jednog dugog glazbenog puta koji započeo još u osnovnoj školi u Slakovcima kod profesora Zlatka Ćosića, a uz mentorsku palicu Krunoslava Mandeka svladao je tamburaške instrumente. Svirao je i u kulturno-umjetničkim društvima, a nakon toga postaje član svog prvog tamburaškog sastava koji je kasnije dobio naziv Mlade Baje. Sljedeći korak ovog mladog glazbenika bio je sastav Ringišpil uz koji su se, ponosan je Lazanin, ljudi mogli upoznati s drugačijom vrstom glazbe na tamburici koja je inače bila za tradicionalnu slavonsku glazbu. „S Ringišpilom izbacujem i dugo očekivani album Jesenja balada u koji smo uložili puno truda, a na kojemu sam sudjelovao i kao autor nekih singlova”, rekao je te istaknuo i kako surađuju s puno poznatih glazbenih imena na Balkanu.

Kada ne svira u bendu koji je Vinkovčanima već jako dobro poznat, Marko sam piše i sklada pjesme. Prvom pjesmom naziva “69” pomaknuo je granice tamburaške glazbe prema modernom izričaju, a taj put je nastavio i s drugim solo singlom „My Time”. Sve glazbene poslastice ovog šokačkog etnoelektro maestra, kako smo naišli na jedan od komentara za ovog talentiranog mladića, možete pronaći na njegovom YouTube kanalu, gdje se između ostalog smjestila i izvedba Slavonsko electro kolo – jedan od razloga zbog čega je i dobio ranije spomenuti nadimak.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno