-2 C
Vinkovci
Srijeda, 29. ožujka 2023.

Kapljice meda pretvaraju u autentičan okus

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Jedinstvena receptura i pomno odabrani sastojci nit su vodilja destilerije Abelo, vinkovačkog proizvodnog pogona koji vode supružnici Jelena i Velimir Babić svakodnevno razvijajući proizvode vrhunske kvalitete. Med iz vlastitog pčelinjaka baza je svemu što rade, a prirodnim procesima proizvodnje na tržište stavljaju nešto što dosad niste nigdje mogli kušati.

Tužna priča ipak se pretvorila u sretnu, reći će Babići na pitanje kako su uopće došli do stvaranja destilerije Abelo. Zašto tužna? „14 godina radio sam kao pirotehničar. Bilo je tu puno nesreća i stradavanja, a posao sam napustio nakon što je poginuo bratov prijatelj. Nabavio sam potom pčele, 12 košnica, a kako kod njih ne možeš doći uznemiren i rastrojen, za mene su bile svojevrsna terapija“, priča nam Velimir. OPG Abelo sa suprugom je otvorio 2016. i prvenstveno su se bavili pčelarstvom, njegovom dugogodišnjom željom. Bili su bazirani na stvaranju proizvoda vrhunske kvalitete pa su nakon nekog vremena odlučili krenuti korak dalje. Polako, ali sigurno. I nisu pogriješili. „Jednom prilikom sam dobio bocu votke i u nju stavio malo našega meda te kojekakvih začina. Tako je sve počelo, došli smo do svoje prve medice“, kaže Babić.

Iskušavali su od tada razne recepte i drugačije okuse, a danas, osim likera od meda, u ponudi imaju i liker od aronije, rogača, višnje i propolisa. Uz likere, vrijedni Babići na bazi meda proizvode rakije i koktele te razne mješavine u kojima med spajaju s kakaom, cejlonskim cimetom te cvjetnim prahom i propolisom. Kako dodaje Jelena, svašta su isprobali, no naširoko ne žele ići. „Htjeli smo imati i proizvode koji imaju neku zdravstvenu funkciju, odnosno da blagotvorno djeluju na organizam. Ove mješavine su zdrave i mogu pomoći kod raznih tegoba“, pojašnjava nam Jelena ponosno ističući kako su svi procesi proizvodnje prirodni, s dugim odležavanjima, sazrijevanjima i bez dodanih aroma i bojila.


Najmanje 40 dana „ležanja“ potrebno je likeru ili rakiji da odradi svoje, da sazre, da se prirodno isfiltrira i da se razbistri. I to je samo proces maceriranja, bez svih onih predradnji za koje je pak potrebno 10 do 30 dana, ovisno o temperaturi. Brojni su tu čimbenici, napominju supružnici, koji utječu na kvalitetu krajnjeg proizvoda, no oni su ustrajni u naumu da vlastitim receptima zadrže tu kvalitetu i na taj način što bolje prezentiraju naše Vinkovce na turističkoj karti Hrvatske, a jednoga dana i svijeta.

A upravo to su i učinili na turističkom sajmu Place2go, svojem prvom izlasku u javnost i to na dan kada su dobili zadnju dozvolu. Pozitivne reakcije od tada ne prestaju stizati, a ne nedostaje ni ponuda za suradnje. Jedna je čak stigla i iz inozemstva. Međutim, govore nam, nisu se usudili sve prihvatiti jer se boje da ne bi imali dovoljno količine za sve njih.

„Sad se pripremamo za sljedeću sezonu. Da bi izašli na tržište moramo imati veće količine, a za to nam je potrebna skoro jedna cijela godina“, napominju Babići i dodaju kako su ponajviše usmjereni na hotele, restorane i koktel barove.

Osim u Mirkovcima na adresi Žrtava fašizma 45, njihove proizvode zasad možete pronaći i na Šokačkom stanu, a nemojte propustiti ni njihov štand na Slavonskom sokaku ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni. Trenutno su u postupku dobavljanja bar koda i oznake za povratnu naknadu nakon čega će se moći u potpunosti posvetiti svojemu planu, proširiti asortiman i razviti nove proizvode te otvoriti kušaonicu i prostor destilerije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno