Sve je krenulo s malim psićem koji drži školsku torbu na zidu u uredu pedagoginje kojeg je 2006. godine naslikao tadašnji učenik ekonomske škole, Domagoj Burilović, a taj uradak stoji i dan danas na istom mjestu. Kako je oduvijek voljela grafite i smatrala ih dijelom likovne umjetnosti, ideja o crtanju grafita kod pedagoginje Čavar došla je 2007. godine te u sljedećih nekoliko godina postala velika tradicija Ekonomske škole kojoj su se kasnije priključile i ostale srednje škole u gradu i županiji.

„Zadovoljna sam što je okončan ovaj katalog. Unutra je velikih 13 godina, a od prvih godina prikupila sam ono što sam pronašla jer sam ustanovila kako se radovi gube. Bilo mi je izuzetno žao da se prekrasni radovi pokidaju i nestanu”, poručila je Mirjana Čavar i istaknula kako je prije 2 godine došla na ideju da napravi katalog i objavi sve grafite koji su sačuvani u školi.

Zadnjih godina fokus je bio na pobjedničke radove, dok se za pobjednike prvih godina ne zna jer pedagoginja nije slutila da će popularni grafiti trajati toliko dugo i prerasti u jednu lijepu i poticajnu priču te pobuditi ogroman interes kod svih učenika. „Jako mi je žao što prošle godine nismo imali drugi krug grafita, ali već za ovu godinu imam ideju na koji način možemo odraditi i prvi i drugi krug s obzirom na to da ne smijemo više biti svi zajedno u dvorani u kojoj se druženjem i zabavom stvaraju prekrasni radovi”, izrazila je žaljenje Mirjana Čavar zbog nemogućnosti tradicionalnog održavanja natjecanja u crtanju grafita.

U nekoliko navrata grafiti su se crtali u pješačkoj zoni grada Vinkovaca kad su privukli veliku pozornost građana, a pedagoginja Mirjana uputila je poruku svim učenicima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu. „Hvala svima koji su sudjelovali u grafitima, dali ste neizbrisiv trag, a svima koji će tek sudjelovati poručujem da je to aktivnost koja se pamti”, rekla je za kraj Čavar.

Svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u crtanju grafita iznijela je i Lora Miljanić učenica 4. razreda Ekonomske škole. „Lijepo iskustvo, stekla sam puno prijatelja, a bilo je jako zanimljivo. Vidjeli smo koliko ima talenta u ovoj našoj školi. Nadam se da će ostale generacije nastaviti raditi ovo i biti sretni kao što smo i mi bili dosad”, izjavila je Lora. Pomoć svih ovih godina u nabavljanju materijala i financiranju svega potrebnog dao je i Grad Vinkovci koji se uvijek rado odazivao na pozive ravnatelja. „Zadovoljstvo nam je da smo dio ovog kataloga koji je zapravo sukus čitavog rada i gospođe pedagoga i samih učenika”, rekla je Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti.