22 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Kazalištu Mika Živković Retkovci značajna nagrada i čak četiri nominacije

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Od 2. do 4. rujna u Murskom Središću održan je prvi Festival hrvatske pučke drame. Festival je to koji će od sada svake godine prezentirati najbolja ostvarenja naše pučke drame, a okuplja najuspješnije amaterske kazališne skupine s predstavama koje su prema izboru selektora Festivala hrvatskih kazališnih amatera putem selekcija u organizaciji Hrvatskog sabora kulture odabrane za sudjelovanje na FHPD-u.

Na sceni Centra za kulturu „Rudar“ zaigrale su tako kazališne skupine iz Gornjeg Jesenja, Bjelovara, Šibenika, Žiškovca, Prološca, Viljeva, Kalinovca, Novog Marofa, Zeline te Retkovaca.

Kazalište „Mika Živković“ Retkovci otvorila je Festival predstavom „Otrov”, nastaloj prema istoimenoj noveli Joze Ivakića. Na najbolji je mogući način ovo kazalište predstavilo Vukovarsko-srijemsku županiju jer, osim što je otvorilo Festival, kući se je vratilo i bogatije za nekoliko nagrada i nominacija.

Stručno Prosudbeno povjerenstvo (Sanja Nikčević, teatrologinja i kazališna kritičarka, Iva Srnec Hamer, kazališna redateljica i dramska pedagoginja i Dubravko Sidor, akademski glumac) predstavi “Otrov” nastaloj prema istoimenoj noveli Joze Ivakića na održanom 1. državnom festivalu hrvatske pučke drame u Murskom Središću dodijelilo je retkovačkom kazalištu “Mika Živković” značajnu nagradu i čak četiri nominacije.

Predstava „Otrov” tako je osvojila nagradu za najbolju režiju koja je otišla u ruke Marku Sabljakoviću, a pripale su joj još i četiri nominacije – za najbolju glavnu mušku ulogu Zdravko Šinjori, za najbolju sporednu žensku ulogu Maja Kostić, za njegovanje kulturne baštine i za najbolju predstavu u cjelini.

„Hvala Prosudbenom povjerenstvu i organizatorima na sjajnoj organizaciji prvog festivala”, kratko je poručio Marko Sabljaković.

Recimo još kako je 1. Festival hrvatske pučke drame pokrenut 2022. godine na inicijativu Hrvatskog sabora kulture kao suorganizatora i pokrovitelja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno