Građanska inicijativa Milan Šufflay i članovi obitelji žrtava ratnih zločina u naseljima općine Nuštar, Ceriću, Marincima i Nuštru, danas su na mjesnom groblju u Marincima organizirali konferenciju za medije na kojoj su izvijestili o pokretanju kaznene prijave za ratne zločine počinjene nad civilima u ova tri mjesta 1991. godine. Nadaju se da će nakon 30 godina pravda ipak biti zadovoljena.

Tijekom agresije Srbije, JNA i pobunjenih Srba, okupirani Cerić i Marinci i obranjeni Nuštar, uz velika materijalna razaranja imali su i velik broj civilnih žrtava. U Marincima i Ceriću, istaknuto je, neprijatelj je pokazao svu svoju monstruoznost nakon okupacije ovih mjesta.

Što reći. Za monstruozne zločine kao što su kastriranje, dekapitiranje, vuča automobilom do smrti, rezanje motornom pilom do smrti, premlaćivanje do smrti.., za ubijenih 59 civila na području općine Nuštar, među kojima 13 žena, pravda se traži 30 godina. DORH, evo, 30 godina vrši predistražene radnje”, istaknuo je Drago Vištica iz Građanske inicijative Milan Šufflay.

O zločinima danas su posvjedočili Jakov Mecanović, Slavko Podoreški i Andrija Benjak

Supruzi Jakova Mecanovića iz Cerića u Marincima su ubijeni majka, nepokretna u kući u krevetu, i otac i sestra u dvorištu. Dovezeni su na groblje i bačeni u jednu od grobnica. Slavko Podoreški iz Cerića preživio je strijeljanje. Trojica sumještana koji su bili s njim ubijeni su. On je ranjen i pokušao je pobjeći, uhvaćen je i bio u zatočeništvu do prve razmjene u prosincu 1991. u Slavonskom Brodu. Andriji Benjaku u Marincima su ubili oca zajedno s još dvojicom sumještana. Bačeni su u rov.

Postavlja se pitanje ima li u istočnoj Slavoniji suživota, ako pravda nije zadovoljena. Može li se živjeti s tom spoznajom. I moram nešto ključno naglasiti. Ovo nisu počinili Srbi. Ovo je počinio šljam i otpad od srpskog naroda. To su monstruozni zločini i mi zahtijevamo od Milorada Pupovca, predvodnika Srpskog Narodnog Vijeća i Borisa Miloševića, potpredsjednika hrvatske Vlade, da svojim utjecajem u srpskoj zajednici u istočnoj Slavoniji i u Srbiji učine da se prokažu počinitelji te time i skine kolektivna krivnja sa Srba u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je Drago Vištica. 

Kaznene prijave podnesene su protiv odgovornih osoba vojne i civilne vlasti na okupiranom području jer nisu poduzeli mjere da zločine spriječe i suzbiju te počinitelje osude i kazne: Dušana Lončara,  generala JNA, zapovjednika 11. slavonsko- baranjskog korpusa Srpske vojske krajine, Ilije Kojića, ministra obrane i Borislava Bogunovića, ministra unutarnjih poslova u tzv. Vladi Srpske oblasti Slavonija Baranja i zapadni Srijem te još trojice visokih vojnih zapovjednika. Prijave su podnesene i protiv neidentificiranih niže rangiranih zapovjednika i neidentificiranih neposrednih izvršitelja. Također, članovi Građanske inicijative su identificirali te uz kaznenu prijavu dostavili i popis 5 niže rangiranih osoba iz neprijateljskih postrojbi, koji su mogući počinitelji navedenih ratnih zločina ili sigurni očevidci.

Po našim saznanjima u predistražnim radnjama Ministarstva unutarnjih poslova postoji dovoljno materijala da se, ukoliko postoji volje u DORH-u i u sudstvu Republike Hrvatske, ovaj proces kvalitetno, cjelovito i odmah pokrene, a tako i završi. Naglasio bih da je unazad nekoliko godina u pravosuđu Republike Hrvatske došlo je do velikog obrata. Naime, mi nekada nismo poznavali institut zapovjedne odgovornosti, međutim, zadnja presuda za zločine u Voćinu svjedoči da se, ukoliko postoji volja, zapovjedni vojni pa i civilni organi vlasti na okupiranom teritoriju sude za nečinjenje odnosno za neprocesuiranje, nekažnjavanje ratnih zločina. Očekujemo DORH”, istaknuo je Željko Maršić iz Građanske inicijative Milan Šufflay.