Ugledni i priznati redatelj Gaspar Noe nikako ne prestaje izazivati reakcije i snimati kontroverzne uratke. Njegov najnoviji film KLIMAKS ove je godine premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu gdje je podignuo prašinu kod kritike i publike, a o filmu se pričalo danima nakon prve projekcije. Kako i ne bi, kada je KLIMAKS priča o mladim talentiranim plesačima koji se nalaze pod utjecajem LSD-a, a da toga nisu niti svjesni. Na istom festivalu film je osvojio i nagradu za najbolji film u kategoriji Quinzaine des Réalisateurs čime je skrenuo dodatnu pozornost na sebe, a mi vam ovim putem predstavljamo kino najavu za film kojeg od četvrtka, 20. prosinca i domaća publika ima prilike vidjeti u kinima!

Sredina je 90-ih, a dvadeset urbanih plesača okupilo se na trodnevnoj probi u zatvorenoj školi koja se nalazi u srcu šume kako bi podijelili posljednji ples. Uskoro organiziraju zabavu u kojoj glavnu ulogu igra zdjela alkohola. Nedugo potom atmosfera se zahuktava, a tijekom cijele noći obuzme ih čudnjikavo ludilo. Očito je da su drogirani, ali ne mogu dokučiti tko ih je drogirao i zašto. Ubrzo za sve plesače postaje nemoguće oduprijeti se vlastitim neurozama i psihozama, a zamamni i nabijeni ritam glazbe potpuno ih je hipnotizirao. I premda se neki zbog toga osjećaju kao u raju, mnogi od njih uronit će direktno u osobni pakao.

Kao što je to bio i slučaj s njegovim prethodnim filmom „Ljubav“, Gaspar Noe je u KLIMAKSU zaposlio glumačke naturščike odnosno mlade talentirane plesače koji se do sada nisu imali priliku pojavljivati u dugometražnim filmovima ozbiljne produkcije. Sam film snimljen je za samo 15 dana, kronološkim redoslijedom scena, a uvodna desetominutna sekvenca plesa snimljena je u jednom kadru bez reza. Upravo je ta prva scena plesa ujedno bila i jedina koja je bila unaprijed koreografirana; za sve ostale redatelj Noe je rekao glumcima/plesačima da imaju slobodnu volju izraziti svoje likove kroz vlastite plesne pokrete.

Novi film Gaspara Noea prepun je konzumiranja alkohola i droge, impresivnih plesnih sekvenci i zgodnih mladića i djevojaka koji se nalaze u naponu mladenačke snage i izražaja vlastitih unutarnjih emocija. Sam redatelj izjavio je da su mu glavne inspiracije za rad na KLIMAKSU bila ostvarenja redatelja poput Fassbindera, Pasolinija, Bunuela, Todda Solondza i Larsa von Triera, ali i filmovi katastrofe iz 70-ih kao što su „Pakleni toranj“ i „Posejdonova avantura“.

Film KLIMAKS u domaća kina stiže u četvrtak, 20. prosinca!