23 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Klimatski kolaž – zabavna radionica koja podiže svijest o klimatskim promjenama

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića uključila se u projekt Klimatski kolaž s udrugom Tatavaka. Tijekom prošle i ove školske godine, neovisno o trenutnim epidemiološkim okolnostima u kojima živimo i radimo, a zahvaljujući proaktivnosti njihovih nastavnica, realizirali su brojne aktivnosti i u nastavi i na stručnim skupovima u gradu i županiji.

Klimatski kolaž inovativni je pedagoški alat koji je osmišljen na zabavan način široj javnosti, ali i stručnjacima objasniti što je i kako djeluje klima, a pruža cjelokupan pregled uzroka i posljedica klimatskih promjena te poučava na koje se načine može učinkovito djelovati.

FOTO: GMAR

Igru je osmislio Francuz Cédric Ringenbach, oslanja se na kolektivnu inteligenciju i razvija timski rad, a svi podaci potječu iz izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC).

Predstavnice Udruge Ivana Kordić i prof. dr. sc. Dubravka Vitali Čepo u potkrovlju Gimnazije predstavile su projekt i predstavnicima lokalne zajednice, a on je prošli mjesec uz potporu francuskoga veleposlanstva predstavljen i članovima hrvatske Vlade, prve u svijetu koja je imala priliku upoznati ga.

“Skupu su nazočile gimnazijske nastavnice Biologije, Kemije i Geografije koje su kao licencirane edukatorice s nazočnima podijelile svoja pozitivna iskustva primjene igre u nastavi. Među gostima su bile doc. dr. sc. Jadranka Mustapić Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, pročelnica Upravnog odjela Grada Vinkovaca Andrea Vinković te ravnatelji vinkovačkih srednjih škola,” ističe ravnateljica Ivana Biljan koja je uvodno pozdravila skup nakon koje je voditeljica Stručnoga vijeća biologije i kemije ujedno koordinatorica projekta u školi Jasenka Krznarić Barić opisala tijek uključivanja i provođenja projekta.

FOTO: GMAR

Resorna pročelnica Mustapić-Karlić aktivno se uključila u igru – predstavljanje projekta te istaknula njegovu vrijednost i aktualnost teme kao i važnost inicijative da se projekt proširi prema interesu i mogućnostima nastavnika u sve srednje škole naše županije.

I ovim se događajem potvrđuje da iz Gimnazije dolaze dobre ideje za širenje znanja na dobrobit svih.

“Karte su u našim rukama, oboružajmo se kritičkim mišljenjem i krenimo u akciju”, poručuju organizatori zanimljivog događanja.

FOTO: GMAR

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno