Građansko društvo Moji Vinkovci danas je predstavilo tri broja časopisa „Moji Vinkovci“. Časopis je to koji izlazi već 15 godina i jedna je od rijetkih inicijativa neke udruge da uopće izdaju časopis, a pisane priče ovog „Spomenara za povijest, umjetnost i kulturu“ zauvijek ostavljaju trag svima onima koji naše Vinkovce nose u srcu.

Časopis izlazi dva puta godišnje, no prošle godine, zbog specifične situacije izazvane koronavirusom, izdan je dvobroj jer nije bilo dovoljno sadržaja. Distribuira se u 1000 primjeraka i u svakom od njih pronaći ćete doslovno sve teme – počevši od književnosti, preko povijesti i arheologije, do fotografije i općenito umjetničkih tema.

Danas su u prostorijama hotela Admiral predstavljeni dvobroj – 29./30. i 31. broj koji je izašao prije nekoliko tjedana. Poseban je ovaj posljednji jer s njime udruga ulazi u novu fazu časopisa – mlađi urednici Franjo Nagulov i Josip Paulić daju mu novu vrijednost.

Josip Paulić, potpredsjednik Građanskog društva Moji Vinkovci, rekao nam je kako je glavna tema 31. broja djelatnost knjižnica u ovo pandemijsko vrijeme, a riječ je o jednom istraživačkom radu Franje Nagulova. Zanimljiv je i etnološki presjek preduskršnjih običaja koje je iznijela Ljubica Gligorević.

„Posljednji broj sadrži i razne arheološke tekstove vezane uz lokalitet Dirov brijeg, o brončanom dobu u Vinkovcima autora Josipa Paulića, dok je arheologinja Anita Rapan Papeša pisala o nalazu avarskih grobova na vinkovačkom gradskom groblju. Na kraju je impresum izložbe održane u Meraji prošle godine našega Antuna Smajića koji je nakon skoro 30 godina predstavio fotografije iz Domovinskog rata“, istaknuo je Paulić.

Dvobroj je posvećen dugogodišnjem predsjedniku udruge, pokojnom Josipu Dolanskom. Predstavljen je i laureat Silvestar Kolbas iz Petrovaca, ugledan član umjetničkih krugova u Zagrebu, ali i mnoštvo njegovih fotografija života Slavonije sedamdesetih godina.

„Tu je i jedan tekst vezan uz arheologiju u bakrenom dobu, prvenstveno fokusiran na Vučedolsku kulturu koja je iznimno značajna za naše krajeve. Nakon Vučedola, Vinkovci su drugi najznačajniji lokalitet i to ovaj gdje se danas nalazi Hotel Slavonija koji se još zove i Tel tržnica gdje je, u ostavi zajedno s bakrenim sjekirama, pronađena posuda Orion“, rekao je Paulić istaknuvši i tekst pokojnog akademika Stjepana Pavičića o podrijetlu stanovništva vinkovačkog kraja.

Svatko tko želi vlastiti primjerak časopisa može se javiti na Facebook stranicu udruge – Građansko društvo Moji Vinkovci.