13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Koncert pučkih i zborskih korizmenih napjeva „Gospin plač“

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

>Kulturni Centar “Igrišće” iz Županje i Muška pjevačka skupina „Faši“ iz Novih Perkovaca, priredili su koncert pučkih i zborskih korizmenih napjeva „Gospin plač“ sa starim korizmenim napjevima iz Slavonije, Baranje, Srijema i drugih krajeva Hrvatske te nekoliko zborskih kompozicija u istom duhu.

Koncerti su najavljeni u nedjelju, 3. travnja, 19,30 h u katedrali Sv. Petra u Đakovu, petak, 8. travnja, 18,30 h, u Župi mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji te u nedjelju, 10. travnja, 18,30 h,  u Svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke u Šumanovcima.

“Program započinje dječjom molitvom koju su djeca u Bosanskoj Posavini molila 150 puta prije svitanja na Veliki petak. Nastavlja se šucanjem, običajem kojega su prikazivali mladići koji su rezbarili, šarali i ukrašavali šibe i takve ih lupanjem razbijali o crkveni pod kao dočaravanje bičevanja Gospodinovog. Pjevat će se i dijelovi Gospinog plača koji se izvodio u Županji, a obnovljen je zahvaljujući starijim Županjkama trobozankama, koje su ga i same pjevale i prenijele ga nama. Slijede zborski i korizmeni napjevi iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske”, ističu u Kulturnom centru “Igrišće”.

“Kako je Isus rekao u Matejevom Evanđelju: „Žalosna je duša moja do smrti. Ostanite ovdje i bdijte sa mnom!“, citiraju uz poziv posjetiteljima i zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i provedbi koncerata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno