U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je održana 15. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika. Raspravljalo se o realizaciji i pripremi projekata za Slavoniju, Baranju i Srijem, državnim potporama – de minimis ili potporama male vrijednosti te pripremama za što lakše povlačenje prijavljenih troškova za korištenje bespovratnih sredstava iz Fonda Solidarnosti Europske unije za omogućavanje lakše borbe protiv posljedica pandemije COVID-19.
Zavidnih 5142 projekta s ugovorenih 2,88 milijardi kuna bespovratnih sredstava 

Vukovarsko-srijemska županija, moglo se čuti u prezentaciji Ilije Cote, direktora Razvojne agencije VSŽ, ima zavidnih 5142 ugovorena projekta s ukupno ugovorenih 2,88 milijardi kuna bespovratnih sredstava od čega je do sada realizirano 1,62 milijarde kuna. Među pet slavonskih županija druga je po projektima u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem.
„Rad, znanje i iskustvo svih ovih godina pokazali su da idemo u dobrom pravcu. To je puno, puno projekata, a veseli me što je u projekt Slavonija, Baranja i Srijem ušlo i puno strateških projekata. Sve zajedno rezultat je suradnje jedinica lokalne samouprave, naših razvojnih agencija i Županije”, istaknuo je župan Božo Galić komentirajući rezultate u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem.
Potpore do 20 tisuća kuna za povrtlarske kulture, tovne i muzne ovce, svinjogojstvo
Državne potpore – de minimis potpore ili potpore male vrijednosti predstavio je Andrija Matić pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ. Riječ je, kazao je, o tome da će Županija biti akter lokalne razvojne strategije u smislu poljoprivrede i potpora male vrijednosti.
„To su bespovratne potpore do 20 tisuća eura iz vlastitog izvora prema onim poljoprivrednim gospodarstvima za koja se drži da su akteri rušenja tržne utakmice. S obzirom na to da smo u zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i da je tržno natjecanje u Europi posebno štićeno, ako se želi učiniti neki korak ili neka potpora prema ciljanoj skupini ili pojedincu, to se mora definirati programom i biti prihvaćeno na Županijskoj skupštini i odobreno od ministarstva. Tada smijemo, recimo to tako, rušiti tržnu utakmicu. To je znak samo da ćemo ona gospodarstva koja odaberemo za postizanje nekih ciljeva u poljoprivredi moći nagraditi i povrh postojećih izvora financiranja”, istaknuo je Andrija Matić.
A da takav postupak ima rezultata, kazao je, svjedoče primjeri iz prakse. „Kada smo htjeli podići mesnatost bravaca više od 58 posto krenuli smo s de minimis potporama prema svinjogojcima. Onda smo tako podigli proizvodnju češnjaka, graha, šparoge.., a sada idemo više prema onim projektima koje smo kao Županija dobili. To je Agrotehnološki centar odnosno povrtlarske kulture, tovne i muzne ovce u što također krećemo i vjerojatno još nešto u svinjogojstvo zbog klaonica jer mi moramo u dvije godine stvoriti 60 tisuća tovljenika i morat ćemo još osnažiti matično stado”, istaknuo je Andrija Matić.
Bespovratna sredstva za trošak korona krize treba povući u što kraćem roku
S mogućnošću i postupkom povlačenja bespovratnih sredstava iz Fonda Solidarnosti Europske unije za omogućavanje lakše borbe protiv posljedica pandemije COVID-19, predstavnike gradova i općina upoznao je Igor Banovac, pročelnik Službe za poslove unutarnje revizije VSŽ. Riječ je, kazao je Banovac o podmirenju troškova prouzročenih korona krizom poput potpora privatnom sektoru, pomoći zdravstvenom sektoru i slično.
„Dakle riječ je o svemu onome što je ušlo u trošak korona krize, a da bi se mogla povući ta sredstva svi se troškovi moraju opravdati. Važno je da se dobro pripremimo i u što kraćem roku povučemo sredstva”, istaknuo je Igor Banovac podsjetivši kako je iz istoga izvora Vukovarsko-srijemska županija 2014. godine povukla 10 milijuna kuna za troškove prouzročene katastrofalnom poplavom u županjskoj Posavini.