U Ministarstvu hrvatskih branitelja danas je upriličena dodjela nagrada za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.
Nagrade i pohvale učenicima i njihovim mentorima uručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a događaju su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu Nevenka Benić, članovi Povjerenstva za vrednovanje, mentori učenika te njihovi roditelji.
Na drugi natječaj za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu pristigle su 83 priče, a Povjerenstvo je imalo jasne kriterije za vrednovanje: jezično-stilske vrijednosti, estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije teme te autentičnost prijavljenog rada.
Sedam je priča nagrađeno, međutim, kako je istaknuto, broj nagrada bio je premali da bi se odalo priznanje svim učenicama i učenicima koji su napisali zapažene priče, stoga je još pet priča pisano pohvaljeno.
A među sedam nagrađenih od 83 pristigle priče je i „Uspomena na jednog dječaka“ Lorene Filipović, učenice 3. razreda Opće gimnazije Županja, mentorica Dubravka Bilić. Lorena je osvojila 3. nagradu u iznosu od 1.000 kuna.
Njezina vršnjakinja Marija Bošnjak, učenica 3. razreda Srednje škole Ilok, mentorica Ines Kraljević, također se svrstala među 12 odabranih, a za svoju priču „Dolor, doloris, m.“, dobila je vrijednu pismenu pohvalu.
Cilj natječaja za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.