7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Kreativne ruke učenika stvaraju pravu čaroliju

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nepovoljna situacija u kojoj se nalazimo posljednjih mjeseci nije pokolebala vrijedne učenike i djelatnike Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci da nastave sa svojim aktivnim radom. Kroz gotovo svakodnevne vježbe i praktičnu nastavu nastaju finalni proizvodi koji ne samo da pomažu učenicima u razvijanju vještina, nego i našim građanima nude brojne mogućnosti.

Usprkos ovoj neizvjesnoj situaciji, sveprisutnoj u društvu, uzrokovanoj pandemijom koja vlada u svijetu, u malom kutku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, u njezinoj specijaliziranoj učionici za cvjećarstvo, događa se prava čarolija u kojoj sudjeluju učenici i djelatnici škole. U sklopu praktične nastave, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, vrijedne ruke učenika izrađuju prava mala umjetnička djela. Riječ je o adventskim vjenčićima i prigodnim božićnim vjenčićima za vrata. Dok se u pozadini čuju zvuci poznatih božićnih pjesama, učenici pažljivo biraju najljepše dekoracije za svoje aranžmane: satenske, baršunaste, čipkaste mašne, češere, zvjezdice, pahulje, dekorativne grane, svijeće i pletu vjenčiće kako bi ih najbolje ukomponirali u svoja unikatna djela. Nastavnici su tu da ukažu na pravila aranžiranja, da sugeriraju i pomognu.

Svoje uratke, učenici reklamiraju na društvenim mrežama i web stranici škole, a plasiraju na tržište kroz učeničku zadrugu „Agro“. Osim gotovih aranžmana, spremni su i udovoljiti željama kupaca pa primaju narudžbe ovisno o zahtjevima vezanim za izbor boje, materijala ili stila. Osim učenika cvjećarskog smjera, veliko zanimanje za ovim veselim aktivnostima pokazali su i učenici drugih zanimanja koji se također rado uključe, pomognu i kreativno izraze. Mnogi otkriju i svoje skrivene talente.

„Fokusirajući se na male stvari koje svakodnevno donose sreću, u ovoj cvjećarskoj učionici zaboravljamo ružne vijesti, velike brojke, loše raspoloženje i na zabavan način ostvarujemo zadane odgojno obrazovne ishode, stječemo praktične, komunikacijske, poduzetničke vještine i što je najvažnije, stječemo nova prijateljstva“, istaknula je profesorica Vesna Vuković, voditeljica povrtlarske sekcije učeničke zadruge Argo.

Kreativne i vrijedne ruke učenika obrazovnih programa cvjećar i poljoprivredni gospodarstvenik, uz vodstvo nastavnica, već tradicionalno izrađuju spomenute adventske vijence, iako je to samo dio njihove bogate ponude. Cijene se kreću od 100 do 120 kuna, ovisno o veličini svijeća, a možete se javiti i nastavnicama u prijepodnevnim satima u predvorju škole.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno