Kontaktirajte nas

Aktualno

Kreativne ruke učenika stvaraju pravu čaroliju

Objavljeno

-

Nepovoljna situacija u kojoj se nalazimo posljednjih mjeseci nije pokolebala vrijedne učenike i djelatnike Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci da nastave sa svojim aktivnim radom. Kroz gotovo svakodnevne vježbe i praktičnu nastavu nastaju finalni proizvodi koji ne samo da pomažu učenicima u razvijanju vještina, nego i našim građanima nude brojne mogućnosti.

Usprkos ovoj neizvjesnoj situaciji, sveprisutnoj u društvu, uzrokovanoj pandemijom koja vlada u svijetu, u malom kutku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, u njezinoj specijaliziranoj učionici za cvjećarstvo, događa se prava čarolija u kojoj sudjeluju učenici i djelatnici škole. U sklopu praktične nastave, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, vrijedne ruke učenika izrađuju prava mala umjetnička djela. Riječ je o adventskim vjenčićima i prigodnim božićnim vjenčićima za vrata. Dok se u pozadini čuju zvuci poznatih božićnih pjesama, učenici pažljivo biraju najljepše dekoracije za svoje aranžmane: satenske, baršunaste, čipkaste mašne, češere, zvjezdice, pahulje, dekorativne grane, svijeće i pletu vjenčiće kako bi ih najbolje ukomponirali u svoja unikatna djela. Nastavnici su tu da ukažu na pravila aranžiranja, da sugeriraju i pomognu.

Svoje uratke, učenici reklamiraju na društvenim mrežama i web stranici škole, a plasiraju na tržište kroz učeničku zadrugu „Agro“. Osim gotovih aranžmana, spremni su i udovoljiti željama kupaca pa primaju narudžbe ovisno o zahtjevima vezanim za izbor boje, materijala ili stila. Osim učenika cvjećarskog smjera, veliko zanimanje za ovim veselim aktivnostima pokazali su i učenici drugih zanimanja koji se također rado uključe, pomognu i kreativno izraze. Mnogi otkriju i svoje skrivene talente.

„Fokusirajući se na male stvari koje svakodnevno donose sreću, u ovoj cvjećarskoj učionici zaboravljamo ružne vijesti, velike brojke, loše raspoloženje i na zabavan način ostvarujemo zadane odgojno obrazovne ishode, stječemo praktične, komunikacijske, poduzetničke vještine i što je najvažnije, stječemo nova prijateljstva“, istaknula je profesorica Vesna Vuković, voditeljica povrtlarske sekcije učeničke zadruge Argo.

Kreativne i vrijedne ruke učenika obrazovnih programa cvjećar i poljoprivredni gospodarstvenik, uz vodstvo nastavnica, već tradicionalno izrađuju spomenute adventske vijence, iako je to samo dio njihove bogate ponude. Cijene se kreću od 100 do 120 kuna, ovisno o veličini svijeća, a možete se javiti i nastavnicama u prijepodnevnim satima u predvorju škole.

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    300 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    329 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    1112 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 6 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 7 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 7 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 9 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 9 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 10 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 12 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije