4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Kreativnost, talent, ljubav i posao u jednom

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovčanka Mirela Andabak crta otkako je naučila držati olovku u rukama. Bilo na papiru ili računalu, svejedno je. Njezina kreativnost ne prolazi neprimjetno, a koliko uživa u onome što radi otkrila nam je u jednoj pauzi između stvaranja u grafičkom dizajnu i ručnog crtanja motiva koji su sve samo ne obični.

Priča o svestranoj Mireli može krenuti u nekoliko smjerova, no mi smo se odlučili početi s njezinim omiljenim hobijem kroz koji neosporiv talent najbolje izbija na površinu. Kako kaže, ova umjetnost privlačila ju je oduvijek, a što je više crtala to je više mogla uvidjeti koliko je zapravo dobra u tome. U školskim danima likovna umjetnost nije joj bio jedan od dražih predmeta jer je morala raditi s ograničenjima i zadanim temama, no zato danas bez ikakvih kočnica crta slobodna u svom umjetničko-konceptualnom svijetu, onako kako želi. I to joj najbolje ide.

„Crtam svaki dan minimalno sat vremena. Cijeli dan provedem na računalu i uz sve druge životne obaveze ovo mi stvarno bude jedna vrsta zena, terapije za dušu, bijega u mir i neki samo moj svijet. Tišina i crtanje me najbolje opuštaju”, ističe Mirela dodavši kako uglavnom crta rapidografom, a trenutno joj se najviše sviđa u kombinaciji s vodenim bojama, iako nerijetko ima izlete i u druge tehnike i alate.

 

 

Njezini motivi nisu uobičajeni i nemaju neko skriveno značenje, jednostavno je to nešto što ona osobno najviše voli. A ruku na srce, nešto unikatno, ekspresivno i što se može vidjeti samo kod nje. U zadnje vrijeme dizajnira i tetovaže zbog čega su njezini radovi dosta traženi. Budući da cijeli proces traje jako dugo – od ideje i traženja prave slike do iscrtavanja željenog oblika i oblikovanja onih najsitnijih detalja, neke crteže stvara i po nekoliko mjeseci. Sama priprema nekada traje i po sat vremena.

„Unatoč ponekad mukotrpnom procesu, sve me to jako smiruje, a zadovoljstvo drugih i pohvale koje dobivam još su mi veća motivacija da se time nastavim baviti”, rekla nam je.

Moramo istaknuti i kako je Mirela dio kreativnog tima naše medijske kuće Novosti i kako je upravo ona zaslužna za redizajn Vinkovačkog lista. Naši čitatelji možda ni ne znaju kako je grafička oprema članaka, koje svakog petka čitate u našem tjedniku, njezinih ruku djelo, a autorski potpisuje i novi, prepoznatljiv i moderan logo Radio Vinkovaca te dizajn za proizvode u našoj suvenirnici Bončić-Poklončić. Upravo to joj je, kaže, nekako najmilije kada je riječ o profesionalnom radu. „Bitno mi je samo stvarati i raditi nešto što volim. Bilo to na platnu ili računalu. Nekada kombiniram crtanje i grafički dizajn, a u svaki rad izlijem svoju dušu i za mene oni imaju jako veliku vrijednost”, opisuje svoj kreativni izričaj Andabak.

Poveznicu između dizajna i crtanja povlači u potrebi za stvaranjem na raznim platformama, a upravo crtanjem na računalu, uz pomoć grafičke olovke i Photoshopa, ušla je i u svijet dizajna. Sve je praktički sama naučila, a ono što joj je najviše bilo potrebno bila je samo dobra volja i želja za radom. Ponekad, kaže, ima osjećaj da nije dovoljno dobra, ali lijepe riječi na račun njezinog rada potiču ju da ne odustane te da svoj talent nastavi razvijati.

U njezinoj glavi trenutno su brojne ideje, neki veliki i važni koraci, a dok čeka pravo vrijeme za njihovu realizaciju, svakodnevno već uživa u nagradi koju je dobila za svoj talent i kreativnost – ljubav i posao u jednom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno