5 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Krizanteme i ove godine najpopularnije

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Tradicionalno se u danima koji prethode blagdanu Svih svetih na tržnicama diljem zemlje prodaje i kupuje cvijeće i cvjetni aranžmani kojima se ukrašavaju grobnice. Ove, po ničemu tipične godine, tradicija se pokazala jačom i od pandemije koronavirusa, pa su gužve na vinkovačkoj tržnici uobičajen prizor.

Konkurencija je velika: krizanteme, margarite, loptice, rezano cvijeće, lončanice, košarice. Sve se to može naći na našoj gradskoj tržnici, ovih dana vrlo šarenoj i živopisnoj. Cijene su i ove godine pristupačne svim građanima, pa grobove svojih najmilijih povoljno možete ukrasiti vrlo lijepim i kvalitetnim cvijećem. Ponovno je najpopularnije cvijeće u lončanicama i plastičnim posudama, uglavnom krizanteme i špine, čije se cijene kreću od 10 kuna za one manje, pa sve do 80 ili 100 kuna za veće, ovisno o vrsti cvijeća. Aranžmani su nešto skuplji. Oni s velikim cvjetovima uglavnom su između 200 i 300 kuna, dok aranžmane s manjim cvijećem možemo pronaći po cijeni već od 50 kuna. To su s prirodnim cvijećem, a na nekim štandovima pronašli smo i aranžmane s umjetnim čije se cijene kreću od 20 do 100 kuna.

Što se tiče vrsta cvijeća, najtraženije su krizanteme, uglavnom u bijeloj i svijetlo te tamno žutoj boji, a sve su popularnije u ljubičastoj i ružičastoj nijansi. Rezane krizanteme, najviše u posudama, nude se po cijenama od 10 do 40 kuna. Za komad ćete morati izdvojiti od sedam do 10 kuna, a za vezicu rezanih špina ili zelenih loptica po 10 kuna. Popularne su i grane margareta od 10 do 20 kuna, mali buketi margareta su od 25 kuna, a srednji oko 40 kuna. Multiflore ćete kod većine naših prodavača pronaći za 15, 20 ili 25 kuna, a grandiflore za 30 kuna po komadu. Lampioni se prodaju po cijenama od 4 do 20 kuna, a elektronski po 20 i 25 kuna.

Najveći broj kupaca na tržnici očekuje se danas i sutra, ali i na dan uoči blagdana Svih svetih. Kako kažu trgovci, ponuda na štandovima je puno veća nego u trgovačkim centrima, kvaliteta je neupitno bolja, dok su cijene iste ili čak i niže. Krizanteme u malim teglama nude se od 15 kuna, veće su od 50 kuna, dok ćete za komad izdvojiti minimalno pet kuna. Margarete u posudama su od 50 kuna, a popularne su i maćuhice za pet kuna. Aranžmani, najčešće s krizantemama, nude se već od 70 kuna, a ako želite malo veći pripremite 100 ili više kuna. Za lampione uobičajene veličine morat ćete dati minimalno pet kuna, mini su po tri kune, a veliki nisu ispod devet kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno