Na današnjoj akciji dragovoljnog darivanja krvi, a koja se održava u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, krv su darovali i dr. Žbunj i dr. Ćebo, klaunovi doktori, poznati kao Crveni nosovi. Ovom prigodom su, poštujući mjere predostrožnosti za sprečavanje širenja koronavirusa, svojim šalama razveseliti i druge darovatelje krvi, ekipu transfuzije i volontere Crvenog križa.

“Ponukani našim prijateljima iz Splita koji su došli kao crveni nosovi na darivanje krvi u Split, a to isto smo i mi napravili u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci. Kako smo spriječeni u odlasku u bolnice, a nismo u mogućnosti proslaviti desetu obljetnicu postojanja crvenih nosova zbog ove situacije s COVIDOM – 19, pokušavamo na sve moguće načine da oraspoložimo ljude jer mislimo da je u ovoj situaciji to najpotrebnije.”, rekao je dr. Žbunj – Mario Perković.

Crvenim nosovima je i inače misija donošenja osmijeha djeci i odraslima u najtežim trenucima, a naših ih sugrađani mogu često puta vidjeti kako uveseljavaju djecu na liječenju na Dječjem odjelu Opće bolnice Vinkovci. Dr.Žbunj i dr. Ćebo su godinama aktivni i u Društvu Naša djeca Grada Vinkovaca, ali i kao volonteri i darovatelji krvi u Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci.

“U koronasituaciji, naši brojni sugrađani našli su se zbog ograničenja kretanja suočeni s tjeskobom i strahom u svoja četiri zida, pa su se obraćali za pomoć Crvenom križu na telefon za psihosocijalnu pomoć 0800 1188. Darujući krv ovom prigodom, klaunovi doktori su zahvaljujući medijima uveseliti javnost i druge darovatelje krvi, pokazujući na djelu snagu svog slogana: S klaunom nisi sam!”, rekao je Branko Tomić, ravnatelj GD CK Vinkovci.

Unatoč koronasituaciji, Slavonci pokazuju svoje veliko srce darujući krv za spas bolesnih i ozlijeđenih osoba. Od početka godine do 30.04.2020. Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek organiziralo 16 akcija dragovoljnog darivanja krvi kojima je pristupilo 817 osoba od kojih je 740 (578 muškaraca i 162 žene) darovalo krv. Po prvi put krv je darovalo 97 osoba (57 muškaraca i 40 žena). Za prva 4 mjeseca plan je bio prikupiti 640 doza, što znači da je plan za ovo razdoblje ispunjen sa 115,62%. Udio novih darovatelja iznosi 13,10% od ukupnog broja, što je gotovo dva puta više od prosjeka novih darovatelja u Republici Hrvatskoj koji iznosi 7%.

Za vrijeme rada u kriznim uvjetima, od proglašene epidemije, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je striktno provodeći mjere za sprečavanje širenja koronavirusa organiziralo 8 akcija DDK kojima su se odazvale 377 osoba, od kojih je 347 (267 muškaraca i 80 žena) darovalo krv, a po prvi put krv su darovale 52 osobe. Darujući krv pod ovim specifičnim uvjetima svoje veliko srce pokazali su i pripadnici Hrvatske vojske u Vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima, pripadnici Hrvatske policije, članovi Motokluba Vinkovci, članovi Motokluba Gladijatori, članovi Savjeta mladih Vukovarsko-srijemske županije, članovi „Ultrasa“ i „Lokosa“.