33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Kućanstvima plin skuplji za najviše 20 posto

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U valu poskupljenja s kojim se Hrvatska suočava posljednjih nekoliko mjeseci, najviše nedoumica kod mnogih građana svakako stvaraju cijene plina čiji je porast od 1. travnja neizbježan.

Od lipnja 2021. od svih europskih zemalja jedino u Hrvatskoj i Mađarskoj nisu rasle cijene plina za kućanstva. Prosječni porast cijena u Europskoj uniji krajem prošle godine bio je 70 posto i više, dok su u hrvatskim kućanstvima cijene bile nepromijenjene zahvaljujući reguliranim cijenama. Takvo stanje se ipak mijenja početkom idućeg mjeseca, a iako je prosječna cijena plina za kućanstva u EU 2,8 puta veća nego u Hrvatskoj, naši građani svoju zabrinutost ne kriju.

Razlog povećanja je, pojasnili su nam u Plinari istočne Slavonije, porast cijene na europskom tržištu, što se odrazilo i na cijenu plina za krajnje potrošače. Očekivani porast bez Vladinih mjera je oko 75 posto, no direktnom potporom od 10 lp/kWh i smanjenjem PDV-a predviđeni porast na našem distributivnom području bit će između 17 i 20 posto. Naime, Vlada RH predstavila je Paket mjera za ublažavanje rasta cijena u kojemu je trajno smanjila PDV na plin i toplinsku energiju s 25 na 13 posto, a od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. iznos PDV-a na plin biti 5 posto.

Potpora neće zaobići ni poduzetnike te će za mikro, male i srednje s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh iznositi 15 lp/kWh. Međutim, svi oni kojima je PiS d.o.o. opskrbljivač o cijenama ne moraju brinuti do kraja plinske godine, odnosno do 30. rujna. U ugovoru koji su sklopili s potrošačima obvezali su se na fiksnu cijenu i jedan su od rijetkih opskrbljivača koji cijene plina za pravne osobe neće mijenjati cijelu plinsku godinu.

Osim što je važan za industriju, plin je neophodan energent i za stanovništvo jer se na njega u zemlji grije 650 tisuća kućanstava. Kako su nam rekli iz PiS-a, ukupan broj potrošača iz kategorije kućanstva na distribucijskom području Plinare istočne Slavonije je 19.512, a na području Vinkovaca trenutno je 6.959 aktivnih potrošača u obvezi javne usluge te 38 potrošača koji imaju sklopljene ugovore po tržišnim uvjetima. Iako su cijene i dalje iste, mnogi naši građani već se pitaju hoće li se ikada vratiti na staro.

„Trenutno je nezahvalno prognozirati bilo što, ali smatramo da zbog cijele situacije u Europi u bližoj budućnosti ne možemo očekivati značajniji pad cijene plina“, rekli su iz Plinare. Posebno napominju i kako se ove informacije i predviđanja temelje na trenutnoj situaciji na tržištu plina, kao i na odlukama i mjerama koje će Vlada provesti kao bi se porast cijena za kućanstva ublažio. Konačna cijena plina bit će formirana na temelju odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno