-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

KUD-u “Slavko Janković” treća nagrada Hrvatskog sabora kulture

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije, 26. listopada 2019. godine u Domu INA Rafinerija nafte Sisak održan je drugi dio 26. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Na Susretu je nastupilo 500 folkloraša unutar 15 folklornih skupina iz Hrvatske te gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine.

Pravo sudjelovanja na 26. susretu skupine su izborile nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo 20 i koje su okupile oko 6200 folklornih amatera diljem Hrvatske. Sudionici dijela 26. susreta, kategorija izvornog folklora u Sisku, bili su HKUD “Radost” Sela, KUD “Nova zora” Donja Lomnica, KUD “Seljačka sloga” Donja Dubrava, KUD “Klaruš” Maruševec, KUD “Slavko Janković” Rokovci Andrijaševci, KUD “Prigorje” Križevci, HKUD “Slavonija” Jakšić, KUD “Tomislav” Donji Andrijevci, FD “Otočac” GPOU Otočac, KUU “Fortuna” Ražanac, KUD “Vesela šokadija” Koritna, FKU “Primorska lijera” Dubrovačko primorje, KUD Župe “Sv. Rok” Skakavac te gosti iz susjedne BiH HKUD “Zora”, Čapljina.

Po završenom koncertima, tročlano stručno povjerenstvo dr. sc. Tvrtko Zebec, dr. sc. Irena Miholić i Katarina Bušić, viša kustosica održalo je okrugli stol sa sudionicima i proglasilo najuspješnije.

Prva nagrada Hrvatskog sabora kulture otišla je Folklornoj kulturnoj udruzi “Primorska lijera” iz Dubrovačkog primorja, druga nagrada je pripala HKUD-u “Radost”, Sela dok je treća nagrada otišla u Rokovce i Andrijaševce KUD-u “Slavko Janković”.Ljilja Vendl, predsjednica KUD-a Slavko Janković ističe kako im je izuzetna čast bila sudjelovati na takvoj manifestaciji i predstaviti se izvornim folklorom koji oni kao društvo njeguju u svojim Rokovcima i Andrijaševcima. “Za tu prigodu predstavili smo se Bećarcem uz samicu „Oj samice drvo javorovo, tko te sviro nikad ne bolovo“, zatim zborna pjesma „Ori zelja, Šetano kolo „Oj divojko daleko udana“, Kalendari uz pratnju samice, Mesta-pratnja samice i tamburaša, Velike nevolje-tamburaši, Šokačko kolo uz pratnju tamburaša i na kraju Staroverski bečarac „Oj Bosute vodo mirisava u tebi se dika umivala“.”, kaže Ljilja Vendl.

Prosudbena komisija ocjenjivala je sve od pjesme, plesa, narodne nošnje do sviranja. “Kao i uvijek i na ovom nastupu pokazali smo svu ljepotu narodnog ruva, pjesme i plesa. Između svih skupina koje su se predstavile na ovom susretu mi smo ocijenjeni visokim trećim mjestom. To je velika nagrada za naš uloženi trud i ljubav prema folkloru, običajima i tradiciji. Sretni smo što smo vidjeli na jednom mjestu svu izvornost i bogatstvo folklora iz cijele Lijepe naše.”, rekla nam je Ljilja te se zahvalila ZAKUDU koji ih je poslao da predstavljaju našu županiju na ovom susretu.

“Nadam se da smo opravdali povjerenje. Osvojena nagrada dokaz je da dobro radimo i da se tud i ljubav prema običajima, tradiciji i izvornosti isplati.”, zaključila je Lilja Vendl, predsjednica KUD-a “Slavko Janković” Rokovci – Andrijaševci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno