Krajem prošle godine, u predbožićno vrijeme, vrijeme darivanja, Liga protiv raka Vinkovci pozvala je sve ljude dobre volje da se pridruže humanitarnoj akciji za kupnju perfuzora, uređaja koji se koristi u liječenju malignih bolesti, a za potrebe Odjela za dječje bolesti Opće županijske bolnice Vinkovci. Akcija je uspješno realizirana, a uređaj predan na upotrebu.
Primopredaja medicinskog uređaja Perfusor Space ( infuzijska volumetrijska pumpu sa štrcaljkom, koja omogućava precizno i dugotrajno davanje intravenozne terapije s najmanje štetnih nuspojava i boli ), na Odjelu za dječje bolesti OŽB Vinkovci obavljena je 16. siječnja. Voditeljici Odjela za dječje bolesti dr.sc. Mariji Jurković, uređaj je predao predsjednik Lige protiv raka Vinkovci doc.dr.sc. Dražen Švagelj.
“Liga protiv raka Vinkovci pokrenula je jednu akciju umjesto obilježavanja 20. obljetnice obnove rada, akciju da uz pomoć dobrih ljudi prikupi potrebna sredstva i kupi uređaj za liječenje maligno oboljele djece, koja nastavljaju liječenje na dječjem odjelu vinkovačke bolnice. Zahvaljujemo se svima koji su prepoznali naš rad i podržali nas. Prikupljenim sredstvima 30. prosinca kupljen je taj uređaj koji danas predajemo radosni na uporabu da pomogne onima kojima je to najpotrebnije”, istaknuo je Dražen Švagelj.
Upravo ovaj uređaj odabran je uz konzultacije s liječnicima i medicinskim sestrama dječjeg odjela.
“Perfuzor je vrlo važan medicinski uređaj koji služi za davanje terapije i krvnih pripravaka u manjim vrlo preciznim dozama i s obzirom na to da mi liječimo djecu nama je takav uređaj neophodan. Što više imamo takvih uređaja davanje terapije je lakše. Mi smo i ranije imali uređaj, ali uređaji se kvare, oni imaju rok trajanja i, naravno, kako imamo više pacijenata tako nam više uređaja i treba”, istaknula je Marija Jurković.

Za perfuzor je trebalo prikupiti 13.812,50 kuna, koliko košta uređaj uz popust kojim se tvrtka B. Braun Adria iz Zagreba također uključila u ovu inicijativu. Liga protiv raka Vinkovci, istaknuo je Dražen Švagelj, odavno je prepoznata u svom radu i u humanitarnim akcijama pa nisu dvojili kako će prikupiti potrebna sredstva. A uređaj je kupljen donacijama: A. Vajcla, M. Mendeša, N. Vulića, S. Crnaić, J. Ukić, I. Švagelja, I. Jelače, P. Mezulić, B. Saltarića, D. Švagelja, K. Majdančića, T. Pranjića, M. Čuljak, M. Šlezaka, poduzeća Naš dom, Refan 8, 5+Sesvete i Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Ljekarni Šibalić, Ljekarni Kalenić te sredstvima Lige protiv raka Vinkovci ostvarenima na natječaju Grada Vinkovaca.
Liga protiv raka Vinkovci, koja je organizirala ovu, još jednu u nizu svojih humanitarnih akcija, djeluje na području Vukovarsko-srijemske županije kao dio Hrvatske lige protiv raka. Dragovoljna je, nevladina, humanitarna, edukacijska, nestranačka i neprofitabilna udruga, osnovana na inicijativu skupine entuzijasta, vođenih željom za pomoći osobama oboljelim od ove opake bolesti. Odbor lige za borbu protiv raka Vinkovci osnovan je 1967. godine, a rad je nakon Domovinskoga rata obnovljen 1998. godine. Od 2008. u sastavu Lige djeluje Klub žena liječenih na dojci “Una”. U nizu projekata i akcija vjerojatno najveći uspjeh Lige je projekt “Ambulanta za terapiju boli oboljelih od raka” otvorena 2001. godine u polikliničkom dijelu OŽB Vinkovci, tada jedina takva ambulanta na području županije i jedna od rijetkih u Hrvatskoj.