- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Zanimljive lutke ukrasile su danas središnji vinkovački park. Izrađene uglavnom od recikliranog drveta lijep su dodatak ovogodišnjem Adventu, a svjetlo dana ugledale su zahvaljujući Umjetničkoj organizaciji Asser Savus i Akademiji za umjetnost i kulturu iz Osijeka koje je otkazivanje 25. Lutkarskog proljeća primoralo da ove kreacije na neko vrijeme maknu od očiju javnosti.

U sklopu programa za djecu Adventski utorak u centru Vinkovaca danas je otvorena izložba lutaka-instalacija nastala u suradnji Umjetničke organizacije Asser Savus iz Vinkovaca i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Neobične likove iz mašte izradili su studenti Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u sklopu jednotjedne radionice pod vodstvom Rie Trdan, čija je tema bila kreacija i izrada lutaka od recikliranog drveta. Trebali su biti postavljeni za otvorenje 25. Lutkarskog proljeća u Vinkovcima, s kako je manifestacija otkazana, lutkarske instalacije nisu dobile priliku izaći u javnost. Do danas.

“Sve je bilo spremno, lutke su bile gotove nekih pet, šest dana prije početka ovogodišnjeg Lutkarskog proljeća, a onda smo dobili preporuku od Stožera da sve otkažemo. Tako su lutke ostale na Akademiji u Osijeku i od onda čekaju svoju šansu da ugledaju svjetlo dana. Mi smo odlučili kako bi to moglo biti baš u ovo adventsko vrijeme u sklopu programa Adventski utorak i da je ovo idealna prilika da one svojom pojavom ukrase prostor parka”, rekao nam je Slaven Nuhanović iz Asser Savusa. Dodaje kako se radi o desetak većih lutaka koje su postavljene u parku i o osam malih lutaka koje su postavljene u prostorije Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

U šetnji parkom možete vidjeti kako su to interaktivne lutke, napravljene od recikliranog drveta, iako su se tu našli i drugi materijali i dijelovi poput kotača, kockica, slagalica i slično. Prvenstveno su namijenjene djeci koja se s njima mogu i igrati. Lutke će u parku biti tri dana, od utorka do četvrtka u vremenu od 11 do 19 sati, a nakon toga građane će uveseljavati prilikom sljedećeg Lutkarskog proljeća kada će biti postavljene tri dana u Vukovaru i tri dana u Županji. Lutke – instalacije osmišljene su da krase otvorene gradske prostore i uveseljavaju prolaznike, odnosno da izađu iz okvira galerijskih prostora ili kazališnih dvorana i time se prezentiraju široj publici.

Veliku ulogu u ovome je odigrao i vinkovački kipar i profesor Dejan Duraković koji je, uz Riu Trdan, bio voditelj i mentor radionice. Kako nam je pojasnio Nuhanović, suradnja ove umjetničke organizacije i Akademije za umjetnost i kulturu ovom je izložbom tek počela te će i u budućnosti nastojati raditi što više toga u korist djece, ali i ostalih zainteresiranih.

“S osječkom Akademijom dogovorili smo brojne radionice, pa nas čekaju novi projekti. Širimo suradnju, a ova izložba je tek početak. Nastojat ćemo da svake godine bude nešto novo, ponajviše određeni kreativni procesi koji uključuju djecu. To planiramo već na 26. Lutkarskom proljeću, ako korona dozvoli, a ono će biti održano od 22. – 26. ožujka sljedeće godine”, pojasnio je te dodao kako večerašnjom predstavom “Hoću Božić svaki dan” završava program Adventskog utorka.