- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Kreativci su većinom ljudi kojima to nije osnovno zanimanje, niti imaju neko specifično formalno obrazovanje vezano za takav rad. Način kako se izraziti smislili su sami ili su to naučili gledajući druge i njihove umjetničke radove.

Jedna upravo takva, kreativna i umjetnička duša je Damir Zdep, samozatajni vinkovački umjetnik čija izložba krasi zidove kultnog vinkovačkog rock kafića Saloon. Umjetnik je na izložbi predstavio svoje novije radove koji su usko vezani uz glazbu i imamo priliku vidjeti nekoliko portreta poznatih rock glazbenika, ali i neke prizore s raznih koncerata. Ovaj 43-godišnji umjetnik nema akademsko obrazovanje stečeno u nekoj od poznatih likovnih ustanova, no to ga nije spriječilo da krene svojim putem.

“Kao dijete sam bio prilično introvertiran. Dovoljan bi mi bio komad papira i olovka da se zabavim i tako sam provodio vrijeme. Kada ne bi bilo papira, stradavali su zidovi, namještaj i sve što bi mi došlo pod ruku, a na čemu sam mogao nešto nacrtati. Činjenica da se nisam akademski uobličio nije za mene samo mana, već i prednost jer nisam vezan uz pravac i tehniku, prebacujem se s tehnike na tehniku, s pravca na pravac. Kombiniram po volji, istražujem, uživam i ne opterećujem se koliko je određena slika umjetnička po ne znam čijim kriterijima, dok zadovoljava moje kriterije”, ovom prilikom ističe Zdep.

Dok slika, sluša glazbu, pa je posve logično da je ta glazba morala jednoga dana završiti na platnu, papiru, drvu ili negdje drugdje. “Na otvorenju izložbe je svirao moj prijatelj Iggy, doktor usne harmonike, također bez diplome, jednako, ako ne i više, marginaliziran od mene. On svira slike, a ja slikam glazbu. Logična kombinacija”, pojašnjava.

Upravo zbog ljubavi prema glazbi je odlučio da jedna takva izložba treba biti u prostoru poput rock caffea, a ne u osvijetljenoj galeriji. “Zadnje što se kod nas dogodilo vrijedno spomena je Knifer i Novi kvadrat. Strip se isto kod nas tretira gotovo kao šund, a ima puno vrijednih autora, pa i ovdje, u našoj blizini”, dodaje Zdep.

Kritičan je prema današnjem pojmu umjetnosti, a mišljenja je da bi netko u Vinkovcima, trebao mladima, posebice umjetnicima bez obzira jesu li akademski obrazovani ili samo rade ono što vole, dati mjesta i uvjete za rad.

“Bilo bi dobro kada bi lokalna zajednica to prepoznala i dala na korištenje, naravno, besplatno, mladim slikarima, glazbenicima, krojačima i svim ostalim kreativcima koji imaju što reći, izraziti se, napraviti nešto, ali nemaju to gdje. Neka rade i izmjenjuju ideje. Možda se dogodi nešto veliko. Ne samo u likovnoj umjetnosti nego u umjetnosti općenito”, predlaže Zdep.