Kontaktirajte nas

Aktualno

Ljubav prema knjizi i ljubav prema Bosutu spajaju u jednu priču

Objavljeno

-

Projekt „Čitanjem po Bosutu“ u Općini Andrijaševci došao je do svoje druge radionice, odnosno drugog čitateljskog kluba koji je ponovno na jednom mjestu ujedinio mlade i one malo starije. Čitanje na mjesnoj brodici koja plovi Bosutom još jednom se pokazala kao odlična atrakcija i prigodno mjesto za razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju.

Iako je druga po redu radionica ovog hvalevrijednog projekta bila namijenjena isključivo djeci i mladima, s obzirom na veliko zanimanje i drugih dobnih skupina, na brodici je danas bilo i onih malo starijih. Omiljena knjiga u ruci i osunčani Bosut odličan su recept za opuštanje, uživanje u dobrom štivu i dodatnu motivaciju za stvaranjem navike čitanja. Samo jedan je to od razloga zbog kojega je ovaj projekt uopće nastao, tvrdi voditeljica projekta Marijana Lončar.

„Cilj je motivirati i dodatno potaknuti na čitanje, djeci reći kako je lijepo odrastati uz knjigu, a starijima kako je knjiga zaista lijepa prijateljica, osobito kada su dani dugački, pa ih ona uspije skratiti. Uz to, cilj je i promovirati naš Bosut, naše potencijale, pa ovim projektom želimo dvije ljubavi – ljubav prema knjizi i ljubav prema Bosutu spojiti u jedan projekt“, kazala nam je Lončar. Dodaje kako je ova općina desetljećima poznata po visokoj razini znanja hrvatskog jezika, književnosti i ljubavi prema knjizi i to je potencijal koji žele dalje razvijati i promovirati.

Po svakoj radionici planirano je šest sudionika, no zbog velikog interesa broj čitatelja je puno veći. Među sudionicima se danas našao i 14-godišnji Luka Rukavina koji se u projekt uključio iz sasvim očitog razloga – ljubavi prema čitanju.

„Za čitanje sam odabrao knjigu „Zeleni pas“ koju sam čitao ovog ljeta, djelovala mi je zanimljivo, ali i dosta poučno. Mlađima od sebe poručujem da bi trebali više čitati jer nam to obogaćuje znanje i maštu. Čitanje je jako dobra navika“, poručio je Luka.

Punu potporu projektu daje i Općina Andrijaševci.

„Vrijednošću možda mali projekt, ali s benefitom koji dobiva cijela zajednica vrlo vrijedan projekt. Razvijati navike čitanja, osobito kod djece, jedna je značajna i dobra prilika za razvoj djece koja na ovaj način odlično surađuju i sa starijima. Općina podržava i dalje ovaj projekt i nadamo se da će u budućnosti biti veći. Ako budu manja sredstva Ministarstva, mi u Općini uložit ćemo dodatna sredstva da ovaj projekt zaživi i da se dugoročno razvija na području općine za dobrobit cijele lokalne zajednice“, istaknuo je načelnik Ante Rajković.

Nema razloga da i ovako male ruralne sredine nemaju sve ono što imaju i urbane sredine – dodao je Rajković.

Spomenimo još kako je u tijeku natječaj za najbolji stih i najbolji tekst na temu ljepote rijeka Slavonije. Otvoren je do kraja rujna nakon čega slijedi odabir najboljih te završna radionica na kojoj će se ti stihovi čitati. Biraju se najbolji stihovi i tekstovi u tri dobne skupine – djeca, mladi i stariji.

Aktualno

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Objavljeno

-

Napisao/la

    38 pregleda

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem (4 osobe iz Borova, 3 iz Vukovara, po 2 osobe iz Županje i Novih Mikanovaca, po 1 osoba iz Andrijaševaca, Bobote, Cerića, Otoka, Rajeva Sela i Rokovaca). Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 13009, od kojih se 12607 oporavilo, a ukupno je preminulo 266 osoba.

Trenutno je u županiji 21 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 269 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 88815. U samoizolaciji se na području županije nalaze 244 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 2 su pozitivne osobe iz sustava zdravstva ( 1med. sestara / tehničar i 1 ostali zdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalaze se 2 radnika (1 med.sestra/tehničar i 1 drugi zdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 10 nastavnika i 32 učenika. U samoizolaciji se nalazi 8 nastavnika i 149 učenika.

Nastavi čitati

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    423 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    494 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 minuta

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na...

Aktualnoprije 14 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 15 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 15 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 16 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 17 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 18 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Najčitanije