13 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Ljubav s velikim LJ

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Narodnoj knjižnici i čitaonici sv. Benedikta Nuštar jučer je predstavljena knjiga Marijane Ižaković “Ljubav s velikim Lj”, prva samostalna zbirka poezije ove pjesnikinje.

Program je moderirala Martina Vignjević, voditeljica nuštarske knjižnice, a uz autoricu sudjelovala je i Kristina Koren Kudelić iz Zagreba, književnica i urednica u izdavačkoj kući Diligo libera.

Marijana Ižaković (1986.), iz Nuštra, inače rođena Vukovarka, pisati pjesme počela je 2018. godine. Na to ju je, kako kaže, motivirao njezin tadašnji radni tim. „Nekako me je inspirirala ta velika skupina ljudi, ta timska povezanost koja vas potiče u tom nekom pozitivnom smjeru”, ističe Marijana Ižaković.

Kasnije nastaju i druge pjesme različite tematike. Ono što prevladava kao primarno uvijek je ljubav, ali ima, primjerice, i pjesama s tematikom Domovinskog rata. Tako je s pjesmom “Moj Vukovar” 2020. godine osvojila prvo mjesto na Festivalu pisane i

uglazbljene domoljubne poezije pod nazivom “Da se ne zaboravi” u organizaciji Udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Neke od njezinih pjesama uvrštene su u zajedničke zbirke u izdanju Diligo libera. Do sada objavljivala je u desetak zajedničkih zbirki.

U svemu što radi, kako ističe, Marijana Ižaković, koja je udana i majka je dvoje djece, ima potporu u svojoj obitelji.

U svojoj prvoj samostalnoj zbirci predstavlja pjesme koje je objavljivala na društvenim mrežama, ali do sada nisu ukoričene.

„Riječ je ponajprije o pjesmama s ljubavnom tematikom što kaže i sam naslov zbirke. Ima i nekih drugih tema iz života, ali se sve to kod mene uvijek okrene na ljubav. Ako je tema jesen, tu je jesen, ali uvijek nekako ode i na ljubav. Ljubav je za mene stvarno nešto posebno, ne samo romantična ljubav, nego ljubav u svim njezinim oblicima, ljubav jednih prema drugima, prema obitelji, prijateljima, jednostavno ljubav”, ističe Marijana Ižaković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno