25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Luka Mikinac drugi na međužupanijskom natjecanju u disciplini stolarstvo

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Drvodjelska tehnička škola Vinkovci bila je domaćin izlučnog World skills natjecanja u disciplini Stolarstvo. Natjecanje je okupilo osam učenika trećih razreda strukovnih škola, a poznati su i natjecatelji koji su ostvarili najveći broj bodova.

Dok je istovremeno u Splitu održano World skills natjecanje u disciplini Stolarstvo za južni dio Hrvatske, u vinkovačkoj Drvodjelsko tehničkoj školi organizirano je natjecanje za sjeverni dio. Oba natjecanja okupila su 16 učenika, a ukupno osam najbolje ocijenjenih iz oba dijela Hrvatske putuje na nacionalnu završnicu u svibnju u Zagrebu. O njima će na temelju bodova sljedeći tjedan odlučiti Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

„Na školskom natjecanju zadatak je bio samo povezati nogu stola s okvirnicom stola, danas su natjecatelji radili dio stola, a na državnom natjecanju zadatak će biti cijeli stol. Prije same izrade morali su pripremiti krojne liste s točno određenim dimenzijama prema kojima su radili”, pojasnio nam je ravnatelj Josip Jovanovac.

Luka Mikinac i mentor Vlado Varga

Ocjenjivanje se provodilo u tri faze, a najveći broj bodova, 61, dobio je David Golubić iz Srednje strukovne škole Varaždin. Na drugom mjestu sa 60 bodova našao se Luka Mikinac iz vinkovačke Drvodjelsko tehničke škole, dok je treći bio Michael Lihter, učenik Srednje škole Oroslavje, s osvojenih 52,67. Učenik Obrtničke škole Osijek, Luka Hunjak, s 49,67 bodova završio je na četvrtom mjestu.

Luka se za natjecanje pripremao uz pomoć mentora Vlade Varge, a stolarstvo će, kako zasad planira, biti njeogovo zanimanje za cijeli život.

U Vinkovcima su tako bili učenici škola od Čakovca do Vinkovaca, a kako su nam rekli, bili su poprilično uzbuđeni, osobito jer im je svima ovo, prema pravilima Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, prvo i jedino natjecanje.

„Vježbao sam zadnja dva tjedna, nadam se da će biti dobri rezultati i da ću proći na državno”, rekao je netom prije natjecanja pobjednik David Golubić koji se za zanimanje stolar odlučio zbog višestoljetne obiteljske tradicije. Slično je prolazio i mladi Antonio Sakač, učenik trećeg razreda škole Slavonski Brod, koji je zauzeoo 6. mjesto: „Spreman sam za natjecanje, tri tjedna sam se pripremao i nadam se da će sve biti u redu. Dat ću sve od sebe, ne očekujem ništa, ali nadam se da ću proći”.

Povjerenstvo su činili nastavnici iz Požege, Slavonskog Broda i Vinkovaca, a vrednovali su doslovno svaki korak natjecatelja.

„Ocjenjivali smo sve, od odabira materijala i pravilnog početka rada do sigurnog rada i završnog proizvoda. Svaka od komisija ocjenila je svoje područje i na kraju su se zbrajali bodovi, a moguće je bilo najviše osvojiti 68 bodova”, napomenula je Anica Stočko, članica Prosudbenog povjerenstva.

Bez obzira na uspjeh učenika na ovom natjecanju, Hrvatska ne mora brinuti za budućnost stolarstva, smatra ravnatelj Jovanovac.

„Mislim da ova struka ima svoje vrijednosti, vrlo je to staro zanimanje, no pratimo moderne trendove. Imamo tako novi strukovni kurikulum – drvodjelski tehničar dizajner koji je u koraku s današnjicom, ali i program drvodjelskog tehničara restauratora. Dakle, pokrivamo cijelo područje, a osnova je stolarstvo”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno