Troipolgodišnji dječak Šimun Stojanović iz Županje danas je otputovao u Ameriku gdje ga čekaju nove, vrlo zahtjevne i složene operacije, piše Glas Slavonije. Šimun je rođen s rijetkim genetskim oštećenjem nogica i kralježnice, a svaka operacija, osobito ova preko oceana koja je zakazana 18. lipnja, nova je nada u normalan život.

Kako smo već izvještavali, Šimun je rođen s brojnim malformacijama, u nogicama mu je nedostajalo više od 25 kostiju, čašica kuka i cijelo koljeno lijeve noge, a imao je i dupliciranu bedrenu kost (femur). U rujnu 2019. podvrgnut je složenom zahvatu u bolnici na Floridi koji mu je omogućio da s pomoću proteze prvi put stane na noge i prohoda.

Vrhunski ortopedski stručnjak, dr. Dror Paley amputirao mu je lijevu natkoljenicu koja nije imala funkciju, od dupliciranog femura rekonstruirao je kuk i desno stopalo. Dječak se kući vratio nakon sedam mjeseci, a sada nastavlja svoju borbu za ozdravljenje. Operacija je određena za 18. lipnja, a dječak s roditeljima danas ponovno odlazi u Ameriku.

“Liječenje će trajati pola godine, a uključuje dvije operacije u razmaku od dva i pol mjeseca, i fizikalne terapije. U prvoj će dr. Paley stabilizirati desni kuk i rekonstruirati desno stopalo, u drugoj će korigirati stabilizaciju desnog stopala”, rekla je za Glas Slavonije majka Martina. U stopalu desne nožice, koja je inače zdrava, raste mu kost, pa gubi ravnotežu. HZZO je odobrio operaciju, i majka od srca zahvaljuje svima, a posebno liječniku iz Klaićeve, dr. Ribičiću, koji je Komisiji i predao zahtjev za liječenje u inozemstvu.

“Naš put je dug i, neki bi rekli, težak, ali kada vidimo rezultate i da naše dijete hoda, a nisu bile takve prognoze, ne možemo skriti oduševljenje samim time što korača. Hvala vam svima dobri ljudi jer u svakom koraku vidim djelić vas. Želimo zahvaliti za bezuvjetnu podršku, za svaku molitvu, lijepu riječ, za svaki zagrljaj, za nesebičnu pomoć, za sve! Za mene i moju obitelj ovo su neopisivo teški trenutci, psihički i fizički, emocionalno, materijalno. Ali Šimun je to zaslužio, svojim životom u ove tri godine naučio nas je toliko toga. Bez vas san o njegovu koraku ne bi bio moguć”, poručuje.

Nakon povratka u Hrvatsku dječaka na Rebru čeka i operacija leđne moždine (dva strana tkiva koja su mu obuhvatila splet živaca u donjem dijelu leđne moždine, a evidentirana su početkom godine na MR-u), što im čini još jedan problem i neizvjesnost.

Svi koji žele pripomoći obitelji za troškove boravka u Americi mogu to učiniti uplatom na račun u Erste banci: HR3624020063103590525, na ime majke – MARTINA STOJANOVIĆ, Županja, opis plaćanja: Darovanje za zdravstvene potrebe – Šimun Stojanović. Za donacije iz inozemstva BIC/SWIFT je ESBCHR22.