23 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

U vinkovačkoj bolnici u Domovinskom ratu evidentirano je 6 ubijenih i 23 ranjena djeteta

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i ove godine zadržao je tradiciju obilježavanja obljetnice osnutka bolnice u Vinkovcima, današnje Opće županijske bolnice Vinkovci, a koja  je 8. rujna napunila 189 godina neprekidnog rada. Vinkovačka bolnica, inače, druga je bolnica nastala u Hrvatskoj. Prva je bolnica otvorena 1804. godine u Zagrebu, a potom je na Malu Gospu, 8. rujna 1831. godine, otvorena bolnica u Vinkovcima.
Tim povodom 17. rujna održan je program pod nazivom “Vinkovačka bolnica u Domovinskom ratu” u okviru kojega su održana dva predavanja:  “Organizacija rada vinkovačke bolnice u Domovinskom ratu” i “Ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu evidentirana u Medicinskom centru Vinkovci”.
Predavanja je održao predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj, dr.med., patolog, voditelj Odjela za patologiju i citologiju OŽB Vinkovci, u Domovinskom ratu član Kriznog štaba grada Vinkovaca zadužen za zdravstveni i socijalni život civilnoga dijela, a u bolnici i zamjenik ravnatelja.
“Mi smo jedna od rijetkih ustanova u gradu koja ima kontinuitet od 189 godina neprekidnog rada. Rad nije prekinut ni u Prvom ni u Drugom svjetskom ratu, a isto tako ni u Domovinskom ratu. Znamo da bolnica radi 365 dana u godini 24 sata na dan pa je po tome isto posebna”, istaknuo je Dražen Švagelj.
Govoreći na temu “Ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu evidentirana u Medicinskom centru Vinkovci” dr. Švagelj iznio je podatke koje je u to vrijeme dokumentirao, a neki su prvi put predstavljeni u javnosti.
U obrambeno oslobodilačkom ratu protiv srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku, moglo se čuti između ostaloga, prema evidenciji Odjela za patologiju vinkovačke bolnice, od  2. svibnja 1991. do 15. svibnja 1992. godine na širem području Vinkovaca ubijeno je 319 osoba, 39 žena i 280 muškaraca. Među ubijenima je 6-ero djece do 18 godina (1,88 %), a riječ je o 2 ženska i 4 muška djeteta.
Od 22. rujna 1991. do 15. svibnja 1992. ranjeno je 2406 osoba, među kojima 23-oje djece do 18 godina (0,96%), 5 ženskih i 18 muških. Lakše je ranjeno 9-ero, a teško 14-ero djece (39% / 61%).
Ovi bi podatci, istaknuo je Dražen Švagelj, sigurno bili puno porazniji bez odluka i naredbi Kriznog štaba Općine Vinkovci. Između ostaloga, odgođen je rad jaslica, vrtića, osnovnih i srednjih škola (20.8.1991.). Trudnice i žene s maloljetnom djecom morale su napustiti Vinkovce i ratnu zonu, a poslodavci su uposlenim majkama morali isplaćivati minimalni osobni dohodak. Rodilište je izmješteno u Stare Mikanovce u kojima je Medicinski centar Vinkovci oformio Odmičnicu (privremenu malu bolnicu s rodilištem). Zabranjeno je prometovanje gradskog i međugradskog autobusnog i željezničkog prometa na području Vinkovaca, zabranjen je rad zelene tržnice te je zabranjeno okupljanje većeg broja ljudi na sahranama.
Program u dvorani MH održan je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera sukladno preporuci Stožera CZ RH, a u tome matičarima su pomogli članovi Kluba Mladih GD Crvenog križa Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno