Kontaktirajte nas

Aktualno

U vinkovačkoj bolnici u Domovinskom ratu evidentirano je 6 ubijenih i 23 ranjena djeteta

Objavljeno

-

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i ove godine zadržao je tradiciju obilježavanja obljetnice osnutka bolnice u Vinkovcima, današnje Opće županijske bolnice Vinkovci, a koja  je 8. rujna napunila 189 godina neprekidnog rada. Vinkovačka bolnica, inače, druga je bolnica nastala u Hrvatskoj. Prva je bolnica otvorena 1804. godine u Zagrebu, a potom je na Malu Gospu, 8. rujna 1831. godine, otvorena bolnica u Vinkovcima.
Tim povodom 17. rujna održan je program pod nazivom “Vinkovačka bolnica u Domovinskom ratu” u okviru kojega su održana dva predavanja:  “Organizacija rada vinkovačke bolnice u Domovinskom ratu” i “Ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu evidentirana u Medicinskom centru Vinkovci”.
Predavanja je održao predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj, dr.med., patolog, voditelj Odjela za patologiju i citologiju OŽB Vinkovci, u Domovinskom ratu član Kriznog štaba grada Vinkovaca zadužen za zdravstveni i socijalni život civilnoga dijela, a u bolnici i zamjenik ravnatelja.
“Mi smo jedna od rijetkih ustanova u gradu koja ima kontinuitet od 189 godina neprekidnog rada. Rad nije prekinut ni u Prvom ni u Drugom svjetskom ratu, a isto tako ni u Domovinskom ratu. Znamo da bolnica radi 365 dana u godini 24 sata na dan pa je po tome isto posebna”, istaknuo je Dražen Švagelj.
Govoreći na temu “Ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu evidentirana u Medicinskom centru Vinkovci” dr. Švagelj iznio je podatke koje je u to vrijeme dokumentirao, a neki su prvi put predstavljeni u javnosti.
U obrambeno oslobodilačkom ratu protiv srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku, moglo se čuti između ostaloga, prema evidenciji Odjela za patologiju vinkovačke bolnice, od  2. svibnja 1991. do 15. svibnja 1992. godine na širem području Vinkovaca ubijeno je 319 osoba, 39 žena i 280 muškaraca. Među ubijenima je 6-ero djece do 18 godina (1,88 %), a riječ je o 2 ženska i 4 muška djeteta.
Od 22. rujna 1991. do 15. svibnja 1992. ranjeno je 2406 osoba, među kojima 23-oje djece do 18 godina (0,96%), 5 ženskih i 18 muških. Lakše je ranjeno 9-ero, a teško 14-ero djece (39% / 61%).
Ovi bi podatci, istaknuo je Dražen Švagelj, sigurno bili puno porazniji bez odluka i naredbi Kriznog štaba Općine Vinkovci. Između ostaloga, odgođen je rad jaslica, vrtića, osnovnih i srednjih škola (20.8.1991.). Trudnice i žene s maloljetnom djecom morale su napustiti Vinkovce i ratnu zonu, a poslodavci su uposlenim majkama morali isplaćivati minimalni osobni dohodak. Rodilište je izmješteno u Stare Mikanovce u kojima je Medicinski centar Vinkovci oformio Odmičnicu (privremenu malu bolnicu s rodilištem). Zabranjeno je prometovanje gradskog i međugradskog autobusnog i željezničkog prometa na području Vinkovaca, zabranjen je rad zelene tržnice te je zabranjeno okupljanje većeg broja ljudi na sahranama.
Program u dvorani MH održan je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera sukladno preporuci Stožera CZ RH, a u tome matičarima su pomogli članovi Kluba Mladih GD Crvenog križa Vinkovci.

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    312 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    346 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    1127 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 7 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 8 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 8 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 10 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 10 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 12 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 13 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije