Kako bi podsjetili na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odali počast žrtvama Vukovara i Srebrenice i ove je godine otrčan ultramaraton Vukovar-Srebrenica. Zbog epidemiološke situacije s koronavirusom ultramaraton se trčao simbolično, samo od Vukovara do Vinkovaca u dužini 31 kilometar.

Sve je krenulo spontano. Uvijek se vrtila ideja kako povezati grad Vukovar i Srebrenicu, a zahvaljujući Dušku Štrbcu, odlučeno je da to bude u obliku ultramaratona. Namjera je organizatora, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.

Projekt „Ultramaraton Vukovar-Srebrenica“ krenuo je prije devet godina i održava se svake godine od 6. do 10. srpnja, gdje maratonci u pet etapa (Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja- Zvornik – Srebrenica/Potočari), pretrče 227 kilometara. Ove godine je situacija malo drugačija i zbog koronavirusa trčala se samo etapa Vukovar-Vinkovci i time je danas završen projekt.

Imali smo tri varijante. Prva je bila ona ustaljena da idemo direktno do Srebrenice. Druga je bila da u Hrvatskoj trčimo tih 227 kilometara, no s obzirom da se Slavonija u zadnje vrijeme ne može pohvaliti dobrim zdravljem, odlučeno je da ove godine trčimo samo ovu etapu od 31 kilometar, a maratonci imaju ideju da ostatak kilometara otrče u nekoj vlastitoj režiji“, rekao je Ekrem Bećirović, član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba te poručio: „Svijete, probudi se. Dosta je ubijanja i borimo se da tom istinom o prošlosti pokušamo uljepšati budućnost!“.

Maratonci su na svoj put krenuli s Ovčare jutros oko 9 i 30, prošli su kroz Vukovar, Bogdanovce i Nuštar, a zbog visoke temperature imali su i nekoliko pauza. Posljednja postaja bili su Vinkovci gdje su stigli nešto poslije 13 sati, a dočekao ih je Marko Jureta, pročelnik Upravnog odjela za poslove gradonačelnika.

„Grad Vinkovci je od prvog dana bio domaćin ovog projekta, a sudionici ističu kako im je vrlo bitna podrška od ovog grada jer ovdje dobiju osvježenje i okrjepu. Bitno je ne zaboraviti nešto što se dogodilo davno prije, a ovo je njihov doprinos da se ova strašna tragedija nikada ne ponovi. Vinkovci su vrata Hrvatske, naši građani znaju što znači rat i koliko smo toga izgubili, tako da vrlo jednostavno suosjećamo s njima“, poručio je Jureta.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Maraton su ponovno nesebično i velikodušno podržali maratonci Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac. Pored maratonaca koji svake godine sudjeluju, ove godine na dionici Vukovar – Vinkovci pridružio im se pukovnik Miroslav Varžić, brigadir Ivan Galović, Kristijan Anđelić, Daniel Ikica i Iva Smoljan te drugi trkači koji su htjeli podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.