19 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. lipnja 2022.

Marija Bajić: Kada stvaram kao da sam odvojena od svih problema

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Decoupage tehnika službeno predstavlja rezanje i lijepljenje papira na trodimenzionalne objekte. Laički rečeno – umjetnost je to koja nema granica, a to jako dobro zna i Vinkovčanka Marija Bajić kojoj rad u decoupage tehnici već nekoliko godina pomaže odmoriti misli, dušu i tijelo.

Personalizirani predmeti napravljeni s velikom pažnjom i ljubavi glavna su odlika Marijinog trogodišnjeg rada, truda i mašte iz koje se svakodnevno rađaju neke nove ideje. Od kutija za uspomene, okvira i dekoracija za dječje sobe do raznih blagdanskih ukrasa i igračaka – sve su to vrijedni proizvodi i pokloni koje ova 40-godišnjakinja izradi vlastitim rukama, a koje možete pronaći na stranici pod nazivom Decoupage DDD.

“Ljubav prema ovom hobiju krenula je kada sam htjela svojoj djeci napraviti kutije za njihove uspomene. Nakon što sam izradila njima, napravila sam još nekoliko kutija i podijelila ih mojim prijateljima i rodbini. Zatim sam napravila stranice na Facebooku i Instagramu gdje sam fotografije svojih radova dijelila s drugima”, započinje svoju priču Marija Bajić.

Uglavnom radi po željama drugih. Konačan izgled proizlazi iz Marijine mašte, no boja i ukrasi i ostali dodaci nastaju isključivo prema zamislima zaljubljenika u njezin rad, tako da su to sve uglavnom personalizirani radovi. Kako nam je ispričala, sestrični je za svatove radila kutiju za kuverte i balon za želje gostiju i to joj je bio veliki poticaj da nastavi dalje raditi. “Dok sve to radim imam osjećaj da sam u nekom svom svijetu, odvojena od svih problema”, govori nam ona.

S obzirom na to da živimo u poprilično kaotičnom i užurbanom vremenu, prostoru gdje postoji milijun ideja i u vremenu interneta kada nam je sve dostupno brzo i jednostavno, nije lako postići da nam hobi postane ljubav koju ćemo bezbrižno dijeliti s drugima. Ni za Mariju Bajić početak nije bio lagan. Veće svote novca trebala je odvajati za kutije, boje, kistove i drugi repromaterijal, no nakon tri godine i dalje uživa u bojanju i stvaranju raznih dekoracija za djecu i odrasle. Sve se napokon isplatilo.

“Kada pogledam unazad prve moje radove i sad ove nakon tri godine vidim da se isplatila moja ljubav prema tome i da sam dosta napredovala. Imam još puno toga za naučiti, idem na radionice i znam da će se trud i dalje isplatiti”, rekla je Marija dodavši kako joj za ideje jako puno pomaže Pinterest. U samom imenu Decoupage DDD nalaze se inicijali imena njezine djece koja su joj velika snaga i pokretač u životu, u svemu što radi pa tako i u stvaranju ovih malih umjetničkih djela. Iako je u imenu istaknuta tehnika decoupage, Marija koristi i druge metode izrade i neke druge materijale poput drveta, pleksiglasa ili plastike.

Trenutno radi na dekoraciji za sobu jednog mališana i na polici za šalice koje će, ne sumnjamo, biti kreativne i zanimljive kao i svi dosadašnji radovi. Božić je prošao, no radi se i dalje, pa uskoro započinje s pripremama za Valentinovo i Uskrs.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno