16 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

Međunarodnim danom šuma počelo obilježavanje 150 godina djelovanja Brodske imovne općine

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Crteži i fotografije u čast našem šumskom biseru bili su okosnica i ovogodišnjeg Međunarodnog dana šuma obilježenog u središnjem gradskom parku, tik ispred ulaza vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma, nekadašnje zgrade Brodske imovne općine koja je s današnjim danom započela proslavu velikih 150 godina djelovanja.

Od malih nogu važno je podizati svijest o ovom obnovljivom izvoru energije pa su nas i ove godine u parku, na obilježavanju Međunarodnog dana šuma, dočekala djeca vrtićke dobi. Uz zadatak crtanja, mališani su učili zašto su šume najsloženiji eko sustav na Zemlji, ali i što to mi u Slavoniji imamo na ponos. Stigli su kasnije i gimnazijalci, a postavljenu likovnu i foto koloniju mogli su pogledati svi zainteresirani građani.

Šuma se danas na kratko preselila u centar grada.

„Uprava šuma Vinkovci gospodari s oko 70 tisuća hektara šuma, a okosnica svega je Spačvanski bazen. S nekih 45 tisuća hektara jedinstven je kompleks šuma u Europi koji moramo čuvati i upravo to želimo poručiti današnjim aktivnostima”, rekao nam je Krasnodar Sabljić, voditelj Uprave šuma Vinkovci koja je danas imala i Dan otvorenih vrata, a kojoj su se u organizaciji pridružili Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije te Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Vinkovci.

Osim oslikanih motiva šuma za koje su se pobrinuli članovi Šumarskog društva, parkom su zavladale i fotografije pristigle na natječaj ‘Spačva – pluća naša’, simbolično njih 21, a Vinkovčani i Vinkovčanke glasovanjem preko papirića mogli su odabrati najbolju. Autore najboljih fotografija očekuju vrijedne nagrade: 1. nagrada je Noćenje s wellnessom za dvije osobe u Otočkim virovima, 2. nagrada je obilazak lovišta „Kunjevci“ na električnim vozilima i ručak u Lovačkoj kući „Kunjevci“ za četiri osobe, a 3. nagrada je vožnja Bosutom turističkom brodicom iz Andrijaševaca za 15 osoba u trajanju 1 sat.


„Htjeli smo ovaj dan obilježiti na malo drugačiji način koji je značajan ne samo šumarima, nego i svima nama. Organizirali smo foto natječaj, htjeli smo potaknuti ljude da izađu u prirodu, uživaju u svježem zraku i doprinesu svome zdravlju jer tema ovogodišnjeg Dana šuma upravo je ‘Šuma i zdravlje’”, pojasnila je Silvija Šokčević, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

Recimo i kako je s današnjim danom pokrenuta i priča o 150 godina osnutka Brodsko imovne općine i uređenog gospodarenja šumama jugoistočne Slavonije.

„Kroz ciklus od godinu dana, završno s idućom godinom, napravit ćemo stručni simpozij i to obilježiti na dostojan način kako bi obilježili značenje Brodsko imovne općine za naš kraj”, kazao je Sabljić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno