10 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

Milijun i sto tisuća kuna za udruge u kulturi i tehničkoj kulturi

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Vinkovci broje preko 500 udruga na svim područjima, a svaka od njih na svoj način obogaćuje društveni život grada. U Velikoj vijećnici Grada Vinkovaca dodijeljeni su ugovori za 68 gradskih udruga u kulturi i tehničkoj kulturi, vrijedni oko milijun i sto tisuća kuna.

„Nastojimo u kontinuitetu, u skladu s mogućnostima, povećavati sredstva namijenjena udrugama pa je tako iznos za ovu godinu 30% veći u odnosu na prošlu. Zahvalni smo im na svemu što čine za ovaj grad, što kroz svoj rad na brojnim manifestacijama, priredbama i događanjima koje i sami organiziraju, potiču zajedništvo i obogaćuju društveni život Vinkovaca“, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalivši se svim članovima udruga na izdvojenom vremenu i znanju koje ulažu u svoj grad.

„Velika im hvala i puna potpora grada u budućem radu”, još se jednom zahvalio rekavši da će pokušati još više sudjelovati, barem u olakšavanju troškovnog dijela koji nekada nije lagano pokriti.


“Od ukupnog iznosa, 739 tisuća kuna namijenjeno je za programe iz područja kulture, a 332 tisuće za programe iz područja tehničke kulture. Prijavljeno je ukupno 114 programa od čega ih je 106 ispunilo uvjete natječaja”, rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca Marija Liščić – Drmić dodavši kako u odnosu na prošlu godinu bilježe desetak udruga i 15 programa više.

Pri organizaciji događaja ili manifestacije, svaka kuna dobro dođe. To najbolje znaju oni koji ih organiziraju, što su potvrdili i današnji potpisnici. Novonastala Udruga Prima Valentiniana bavi se uprizorenjem antičkog života, a u tom procesu često surađuju s Gradskim muzejom Vinkovci i Turističkom zajednicom grada Vinkovaca. „Ova sredstva nam puno znače, posebice jer smo mi mlada udruga, a namjeravamo ih utrošiti prvenstveno na povećanje članstva jer trenutno brojimo samo četiri člana”, rekao je tajnik Udruge Ante Tomić. Rimske dane obogatit će programom kroz koji će pokazati način djelovanja jedne rimske postrojbe, a nakon toga planiraju predstavljati Vinkovce na Festivalu kasnoantičkih udruga u Austriji.

Dodijeljena novčana sredstva velik su vjetar u leđa udrugama, ali i pomoć pri ostvarenju željenih ciljeva. „Vrlo sam sretan i zadovoljan zbog svih nas, ne samo zbog Art kluba jer Grad brine o udrugama i čine sve u njihovoj moći, posebice u ovo vrijeme koje nije baš najbolje za naše aktivnosti”, rekao je predsjednik Art kluba Vinkovci Šima Jovanovac. Osim toga, istaknuo je kako ova potpora znači da ono što rade ipak ima neku vrijednost, a rekao je to u ime svih članova koji su aktivni i trude se makar malo svaki dan uljepšati svoj prekrasni grad.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno