5 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Ministar Beroš: trudimo se naći balans između čuvanja zdravlja i gospodarskih aktivnosti

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je danas kako je u respiratorno-intenzivističkom centru u KBC-u Split popunjeno 50,68 posto kapaciteta, a tamo se trenutno liječi 75 bolesnika. U KBC-u Rijeka popunjenost je 30,43 posto s 21 bolesnikom, u KBC Osijek 51,38 posto s 93 bolesnika, dok je Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” već dugo u režimu popunjenosti preko 90 posto i nema mogućnosti za povećanje kapaciteta.

“U KB-u Dubrava popunjenost je 90,20 posto i trenutno se aktivira novih 200 kreveta. Nakon jučerašnjih 10 danas stiže novih 20 respiratora, kao i novi medicinski kadar, odnosno 39 sestara i 5 anesteziologa”, najavio je Beroš.

Dodao je i kako će napraviti sve da zdravstveni sustav funkcionira što duže i što bolje.

“Nitko od nas nema staklenu kuglu da bi mogao predvidjeti nekakav krah, kao što čitam u medijima. On je moguć, no ja kao odgovorna osoba napravit ću sve da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje sustava, koji je u ovom trenutku još uvijek korak ispred potreba”, poručio je.

Naglasio je i kako mnoge države uvode lockdown, a izostaju rezultati tih mjera, te da će se i dalje truditi preporučivati mjere koje su balans između čuvanja zdravlja i gospodarskih aktivnosti. Ponovio je da se svi u zdravstvenom sustavu moraju više angažirati po tom pitanju zaraženih i njihovih kontakata, budući da 160 epidemiologa to više ne mogu raditi bez pomoći drugih.

“Od liječnika obiteljske medicine se očekuje da u centralni registar uvedu osobu koja je Covid pozitivna i da po mogućnosti kontaktiraju njegove kontakte. Epidemiolozi to više nisu u stanju sami napraviti. Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, uloga je liječnika primarne zaštite da sudjeluju u tome”, istaknuo je Beroš.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno