Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić boravio je danas u radnom posjetu Vukovarsko – srijemskoj županiji. Tom prigodom ministar je u Vinkovcima uručio ugovore vrijedne 40 milijuna kuna općinama, gradovima i ustanovama s područja Vukovarsko-srijemske županije, a koji se financiraju iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Riječ je o pozivima za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema te uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Prije nego što se krenulo s uručivanjem ugovora nazočne je pozdravio Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić zahvalivši se ministarstvu i Vladi RH na potpori projekata. Do sada je u našoj županiji realizirano projekta u vrijednosti tri milijarde kuna, rekao je Galić te pohvalio gradonačelnike i načelnike, kao i razvojne agencije, lokalne razvojne grupe koji su omogućili da Vukovarsko – srijemska županija bude jedna od najuspješnijih županija po povlačenju sredstava iz EU fondova.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric izrazio je zadovoljstvo što je danas u Vinkovcima na uručivanju ovih vrijednih ugovora. “Kada gledamo protekle četiri godine vidimo u Vinkovcima bolnicu koja je opremljena europskim novcem, po gradu voze autobusi financirani europskim novcem, izgradili smo Poduzetnički inkubator, gradimo nadvožnjak i prugu prema Vukovaru. To su samo neki od projekata koje smo realizirali u Vinkovcima.”, rekao je Petric te se zahvalio na suradnji i partnerstvu.

“Danas smo u Vinkovce donijeli novih 40 milijuna kuna i s kojima smo došli do 3 milijarde kuna ugovorenih sredstava, što europskih, nacionalnih i sredstava međuregionalne suradnje. To govori koliko ste uspješni, ali i koliko je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem naš zajednički uspjeh.”, rekao je Pavić dodavši kako je i Europska komisija izrazila veliku potporu projektu i smatra ga jednim od uspješnijih regionalnih projekta u Europskoj uniji.

“Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju Slavoniju, Baranju i Srijem. Europski fondovi pomažu Vinkovcima, Vukovaru i cijeloj Vukovarsko – srijemskoj županiji.”, rekao je Pavić te je posebno istaknuo program Zaželi. “Milijardu i 500 milijuna kuna sredstava uloženo je u zapošljavanje preko 6 tisuća žena koje brinu o 35 tisuća starih kućanstava, a polovica tih zaposlenih žena je u Slavoniji.”, kazao je ministar te dodao kako nas novim financijskom okvirom očekuje 21,5 milijardi eura i to je dvostruko više sredstava nego do sada, a što znači da će biti i dvostruko više projekata.

Grad Vinkovci potpisao je dva ugovora i to o „Izradi projektno-tehničke dokumentacije Obrazovno-razvojnog centra Vinkovci” i “Izradi projektno-tehničke dokumentacije suvremenog energetsko učinkovitog toplinskog sustava grijanja u Gradu Vinkovcima“.