Veselo je bilo večeras u Velikoj gradskoj vijećnici kojom su odzvanjali zvuci šokačke pisme i riči. Povod ovom slavlju bilo je predstavljanje knjige pod nazivom „Pripovisti sa kolina“ autora Branka Radmana, a o kojemu su govorili Himzo Nuhanović i Dubravko Mataković.

U organizaciji udruge „Vinkovački šokački rodovi“ večeras je organizirano predstavljanje knjige „Pripovisti sa kolina“ čiji je autor već dobro nam poznat Branko Radman.

„Tema je uvijek pripremljena za ljubitelje lipe riči, naravno one šokačke. Takvih autora danas nema puno, pa iz ljubavi prema zavičaju i tradiciji dam si truda da barem jednom godišnje obradujem zaljubljenike u takva štiva. Misao vodilja prilikom pisanja knjige mi je bila šokački govor i težnja da postane dijalekt“, rekao je knjige Branko Radman, dodavši kako su sve njegove knjige prožete humorom i satirom.

Sam naslov, ističe Radman, govori o tome što su djedovi, po šokački “didaci“, oduvijek pričali svojim unucima, a uglavnom su to bile lijepe ili ružne priče iz rata. Tako ovaj roman tematski prati zbivanja od Velikog rata, preko 2. svjetskog rata do Domovinskog rata. U romanu ima i dosta arhaizama koje čak i Šokce iznenade, pa autor napominje kako se od djetinjstva volio družiti sa starijim osobama i sve te njihove riječi su negdje ostale u memoriji, a koje sada same izlaze na površinu.

„U pripremi su još dva nastavka, s time da je već sada spreman jedan uvez koji je uređivao pokojni Mirko Hunjadi, pa bi mi bilo krivo da to ne objavim. Prezentirat ću ga vjerojatno sljedeće godine“, rekao je Branko Radman.

Svečanost predstavljanja romana upriličio je TS KUD-a „Šumari“ Vinkovci i MPS „Strossmayer“ iz Strizivojne.