6 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Mladi protiv gladi Vinkovci: Donacije za Socijalnu samoposlugu uvijek su nužne

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na današnji dan, 23. listopada, prije 8 godina s djelovanjem je počela Udruga Mladi protiv gladi Vinkovci. Kroz osam godina kontinuiranoga rada i djelovanja postali su vrlo prepoznatljivi u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a posebno značajan projekt svakako je Socijalna samoposluga u Vinkovcima.
Kroz proteklih 8 godina, ističe Jelena Božić, predsjednica udruge Mladi protiv gladi Vinkovci, ova je udruga imala velik broj različitih humanitarnih aktivnosti i akcija, ali i dalje kao njihov najveći projekt tu je Socijalna samoposluga u Vinkovcima.

„Socijalna samoposluga u Vinkovcima neprestano snabdijeva hranom i higijenskim potrepštinama više od 850 obitelji korisnika s područja čitave Vukovarsko-srijemske županije, ali i šire. Od 2012. godine neprekidno djelujemo pa tako niti u jednom trenutku ove korona krize mi nismo prestali raditi i potrebe naših korisnika postoje i dalje. Zato bih i ovom prilikom pozvala naše donatore da nam pomognu popuniti police jer se mi trenutačno nalazimo u onom poznatom predbožićnom vremenu kad smo malo slabiji i s donacijama. Za Božić, naravno, mi očekujemo malo pojačane donacije, ali važno je donirati tijekom cijele godine jer potrebe postoje neovisno o tome koje je doba godine. Za ovih osam godina nikada nismo ostali prazni pa nismo ni sada, ali potrebna nam je pomoć javnosti kako bi police popunili“, ističe Jelena Božić.
Udruga Mladi protiv gladi zato je uputila i poseban poziv školama u povodu ovogodišnjih Dana kruha, a s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju u kojoj uobičajene velike svečanosti nisu u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama. Dan kruha, poznato je, povezan je sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti, a obilježava se 17. listopada. Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom.
„Ove godine, upravo u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pozvali smo naše škole i vrtiće da eventualno svoje redovite aktivnosti vezane za Dane kruha preusmjere na donacije Socijalnoj samoposluzi odnosno da ono što bi se utrošilo na izradu kruha, peciva i ostalih proizvoda ili same proizvode, doniraju našim korisnicima“, ističe Jelena Božić.

Svi kojima je upućen ovaj apel, kao i svi ostali koji mogu i žele pomoći, svoje donacije mogu donijeti svakog petka od 16 do 19 sati u Socijalnu samoposlugu u Ulici Ljudevita Gaja 17A u Vinkovcima. A ono što treba donijeti su nepokvarljiva hrana i higijenske potrepštine.
„Istaknula bih i to da Udruga mladi protiv gladi nije usmjerena samo na Socijalnu samoposlugu odnosno podjelu hrane i higijenskih potrepština korisnicima socijalne pomoći. Tako smo svoje skladište prenamijenili u jednu učionicu gdje ćemo ubuduće raditi s mladima u vidu poludnevnog boravka. To smo započeli kroz projekt Kreativnim radom do stjecanja novih vještina, a naši korisnici, najranjiviji u skupini mladih, tu će moći učiti, raditi i družiti se s našim volonterima“, ističe Jelena Božić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno