Kontaktirajte nas

Aktualno

Mladi sve teže do vlastite nekretnine: Kvadrat novog stana u Vinkovcima od 1.200 do 1.400 eura

Objavljeno

-

Iako smo prošle godine bili pod brojnim restrikcijama i ograničenjima što je dovelo do dramatičnog pada gospodarskih aktivnosti, cijene nekretnina u cijeloj Hrvatskoj jedine su nastavile rasti kao u najboljim vremenima. Vinkovci nisu izuzetak.

Skok cijena nekretnina u 2020. godini bio je najveći u posljednjih 14 godina. Hrvatska je bila iznad europskog prosjeka s godišnjim povećanjem cijena nešto jačim od šest posto. U gradu Zagrebu u pet godina cijene su porasle visokih 41 posto, na Jadranu je taj petogodišnji skok bio nešto skromniji – 27 posto, a u ostatku zemlje kvadrat stana ili kuće u prosjeku je bio viši za 13 posto. Prema hrvatskom statističkom zavodu, cijene novih kvadrata od 2015. do kraja 2020. u prosjeku su rasle deset posto, a postojeće su nekretnine poskupjele za trećinu. Početak osjetnijeg rasta cijena poklopio se s državnim programom poticane stanogradnje, putem kojega je dosad prodano 17,5 tisuća stanova, za što je država izdvojila 1,2 milijarde kuna.

Cijene stambenog prostora koje su u lipnju oglašavane u Vinkovcima nisu prelazile iznose od 1500 eura po kvadratu. Prema najnovijim podacima, cijene kvadrata novih stanova na području grada Vinkovaca kreću se od 1.200 do 1.400 eura, a prije pandemije su bile od 900 do 1150 eura. Cijene rabljenih stanova kreću se od 650 do 1000 eura po m2, ovisno o stanju i uređenosti stana, potrebi adaptacije, godini gradnje, infrastrukturi, lokaciji.

“Nakon više godina pada, cijene nekretnina na našem području u posljednje dvije, tri godine su porasle. Sigurno je više razloga za to, po našem mišljenju na njihov rast najznačajnije su utjecali povoljni stambeni krediti za mlade obitelji uz povoljnu kamatu subvencioniranu od strane države. Time je mladim obiteljima omogućeno da kupe nekretninu na kredit do 30 godina. Istovremeno prodavatelji su povećali cijene nekretnina, a država i za mlade uvela obvezu plaćanja poreza na promet nekretnina, čime se ukupan povoljni efekt za kupce umanjio”, rekao nam je Ivo Bikić, direktor vinkovačke agencije Procella nekretnine. Napominje kako su prema njihovim praćenjima cijene stanova u posljednjih 10 godina porasle do 20%, dok su cijene kuća rasle nešto sporije – do 10% u odnosu na prijašnje, a značajno su porasle i cijene poljoprivrednog zemljišta.

Osim povoljnih stambenih kredita, na veće cijene utjecala je naravno i pandemija koronavirusa, u smislu smanjenog kretanja stanovništva, usporavanja iseljavanja i manjim dijelom povratka iseljenog stanovništva. Kako saznajemo, značajno se brže prodaju stanovi nego kuće, ali ih nema dovoljno slobodnih na tržištu, za razliku od kuća kojih ima u ponudi bitno više.

“Različite kategorije kupaca kupuju različite tipove nekretnina. Nekima su dostupni manji i jeftiniji stanovi i kuće, ali je primjetan veći interes za luksuznije, kvalitetno izgrađene i opremljene stanove na dobrim lokacijama”, dodaje Bikić te ističe kako u njegovoj agenciji misle da se zbog porasta cijena nije značajno povećao promet nekretnina. Promet se dijelom povećao i zbog preusmjeravanja likvidnih sredstava građana koji su bila na štednji u bankama (uz vrlo niske kamate) u nekretnine koje su kod nas tradicionalan način čuvanja vrijednosti.

Kako to izgleda u praksi saznali smo od Filipa i Anamarije koji već dugo razmišljaju o kupnji kuće ili stana. Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno su se bacili u potragu, no, kako kažu, poprilično bezuspješno. “Ciljamo na kuću, iako je i stan opcija. Dugo već razmišljamo i pratimo cijene, a u zadnjih par mjeseci smo malo više počeli tražiti nešto što bi nam odgovaralo cijenom, lokacijom i kvalitetom. Sve je malo preskupo, ako je nešto malo bolja i jeftinija cijena, tu treba još dosta radova koji bi nas koštali doslovno koliko i cijela kuća ili stan. Jednostavno su velike cijene za ovaj grad”, napominju ovi mladi zaručnici. Trenutno su u najmu u stanu koji plaćaju itekako previše za naše standarde, pa se nadaju kako će uskoro “iskočiti” nešto prihvatljivo.

Slična situacija prati i Vjekoslava i Teu. Oglase su počeli pratiti prije šest mjeseci, ali su se time intenzivno počeli baviti prije dva mjeseca. “Obišli smo nekolicinu stanova i kuća. Ljudi traže između 50 i 60 tisuća eura za stanove od 35 do 60 kvadrata koji su izgrađeni 60-ih ili 70-ih godina te ih je potrebno kompletno renovirati. Većina ponuđenih stanova se nalazi na 4. ili 5. katu koje u većini slučajeva nemaju lift”, pojašnjavaju te dodaju kako zbog toga smatraju da su cijene visoke u odnosu na stvarno stanje, no prodavatelj je taj koji odlučuje.

Skok cijena izraženiji je bio u većim gradovima, a mnoga manja mjesta i sela uglavnom zjape prazna. Zbog toga su cijene nekretnina u selima izrazito niske, no potražnja je slaba. Osim toga, stanove uglavnom kupuje bogatiji sloj građana, a njihovo daljnje poskupljenje loša je vijest za mlade jer će vlastiti krov nad glavom biti sve nedostupniji, a zaradu će izdvajati za skupi najam.

 

Aktualno

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

Objavljeno

-

Napisao/la

    97 pregleda
U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0.
Jedini gol na utakmici postigao je  Perić-Komšić u 65. minuti te su tako sva tri boda ostala u Vinkovcima.
Uoči početka utakmice održana je minuta šutnje u spomen na Blagu Zadru, heroja s Trpinjske ceste, koji je poginuo prije 30 godina, 16. listopada 1991. godine.

Nastavi čitati

Aktualno

160 milijuna kuna novih investicija

Objavljeno

-

Napisao/la

    96 pregleda
Vodosprema Nuštar

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova gradska tvrtka okončala s uspješnim rezultatom, a, kako ističu, brojni su projekti i u ovoj godini te se ukupna vrijednost investicija procjenjuje na 160 milijuna kuna.

Trenutačno u završnoj je fazi najveći projekt u zadnjih nekoliko godina „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ ukupne vrijednosti 384 milijuna kuna s financiranjem gotovo 71 posto EU sredstvima. Izgrađeno je i rekonstruirano 159 od ukupno 162 km mreže javne odvodnje odnosno 98 posto, a na cijelom projektnom području provode se sanacije terena i asfaltiranje. U Andrijaševcima i Rokovcima u tijeku je puštanje u rad 10 crpnih stanica čime će se ostvariti povezanost na cjevovod u Vinkovcima, a time i na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine. Očekuje se skoro puštanje u rad preostalih 30 novih crpnih stanica na kojima su izvedeni građevinski radovi. Ukupna vrijednost izvršenih radova iznosi 344,5 mil. kn. Izvršena je rekonstrukcija i dogradnja UPOV-a Jošine te je u tijeku probni rad nakon čega će se pristupiti tehničkom pregledu, a započeli su i radovi na izgradnji kišnih preljevnih spremnika Dilj i Zalužje u Vinkovcima. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 17 mil. kn. O značaju projekta govori podatak da će kroz njega biti omogućena veća priključenost stanovništva na mrežu, a za 8269 korisnika omogućena je besplatna priprema za kućne priključke. Veća priključenost stanovnika na mrežu omogućit će i puštanje u puni rad UPOV-a u Otoku, Ivankovu i Cerni.

Kada je riječ o regionalnom vodovodu, intenzivne su aktivnosti na području Cvelferije gdje je završen cjevovod Drenovci-Soljani i Soljani-Strošinci, a radi se cjevovod VS/CS Drenovci-Gunja istok-Đurići i Soljani-Vrbanja. Završetak radova, s kojim će biti osigurana zdravstveno ispravna voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima, očekuje se krajem sljedeće godine. Također, u tijeku je natječaj za izvođača radova za vodospremu/crpnu stanicu Drenovci. Na regionalni vodovod, ističu u VVK, ove su godine spojeni i Marinci, kao posljednje naselje u općini Nuštar, a u tijeku je i izgradnja vodospreme Nuštar s predviđenim puštanjem u probni rad do kraja godine. Vodosprema će riješiti probleme s tlakom u vrijeme veće potrošnje odnosno osigurati korisnicima dovoljne količine vode u svim uvjetima.

„Uz sve ove investicije koje su u tijeku, velika sredstva ulažemo i u projektiranje i planiranje. Samo ove godine za tu namjenu izdvojeno 6,7 mil. kn sredstava Hrvatskih voda, jedinica lokalne samouprave i naše tvrtke. Planiraju se nove aglomeracije, rekonstrukcija mreže vodoopskrbe i odvodnje u nekoliko gradova i općina, vodospreme kako bi našim korisnicima omogućili sigurnu i kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju. Također, ono što želimo i na čemu intenzivno radimo je realizacija procesa unutar same tvrtke kako bi naš rad što više okrenuli krajnjim korisnicima i razvili naše usluge na njihovo zadovoljstvo“, ističe direktor VVK Ivan Rimac.

Nastavi čitati

Aktualno

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Objavljeno

-

Napisao/la

    110 pregleda
Foto: Press 032

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na današnji dan, 16. listopada 1991. godine.

Toga je dana na prvoj crti obrane grada poginuo  jedan od najvećih heroja Trpinjske ceste, obrane Vukovara i Hrvatske, general bojnik Blago Zadro. Istoga dana, braneći položaje u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište, život je izgubio i prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, pukovnik Alfred Hill.

Na njihovim posljednjim počivalištima vijence su položili i svijeće upalili obitelji te brojna izaslanstva, udruge, suborci i prijatelji.

U Borovu naselju, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, pokraj biste general bojnika Blage Zadre  održan je komemorativni skup u prigodi 30. obljetnice pogibije ratnog zapovjednika obrane na vukovarskoj Trpinjskoj cesti.

“Na moju žalost, toga 16. listopada 1991. godine ispratio sam oca u smrt. Nažalost, nismo ga uspjeli spasiti od smrti, ali zahvaljujući njegovim prijateljima i suborcima uspjeli smo ga spasiti od zaborava. 30 godina od njegove pogibije prenosimo istinu o njegovoj hrabrosti, junaštvu, ne samo njegovom, nego i njegovih vojnika, suboraca i prijatelja od kojih su nažalost mnogi pokojni. Emocije su na vrhuncu, teški su to dani bili. U pet mjeseci izgubili smo oca i brata. Ispratio sam oca u smrt, javili su nam da je neprijatelj ušao s leđa, s boka u Vinogradsku ulicu i ja sam se taj dan zatekao kod njega u zapovjedništvu. Kad je javljeno, krenuo je s momcima koji su bili u zapovjedništvu i ja sam se spremio da idem, ali zapovijedio mi je da ostanem. Bila je to njegova zapovijed i kao oca i kao zapovjednika. Ponudio sam mu pancirku, nažalost nije ju uzeo, rekao je da ju ne nose njegovi vojnici i neće ni on i to su bile posljednje riječi od oca kojih se sjećam”, rekao je danas Tomislav Zadro, sin general-bojnika Blage Zadre.

O bojniku Alfredu Hillu njegovi prijatelji i suborci kažu: “Bio je obrazovan i vrlo obazriv. S njim je nekako čak i ratovati bilo fino. Bez povišenih tonova, bez svađe ili bilo kakvih pretencioznosti svoje je ratne zadaće odrađivao besprijekorno”.

“30 godina poslije stradanja, smrti generala Blage Zadre odajemo mu počast i bojniku Alfredu Hillu, ali i svim našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili svoj Vukovar i koji su branili Republiku Hrvatsku. Blago Zadro u kolektivnoj svijesti hrvatskoga naroda jest i ostat će kao čovjek koji je posjedovao toliku energiju, tolike sposobnosti za, s jedne strane, prepoznavanje tog trenutka za osamostaljenje Hrvatske, koristeći svaku prigodu pozivati na razum, na zajedništvo u izgradnji samostalne i suverene Republike Hrvatske. Nažalost, uslijed velikosrpske agresije morao je preuzeti i ulogu jednog od zapovjednika obrane grada Vukovara. Ostaje nam svima da i u buduće prenosimo na buduće generacije tu veličinu, tu snagu koju je posjedovao general Blago Zadro jer i danas u ovim vremenima u kojima živimo Blago Zadro i junaci Domovinskog rata su nam junaci”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 sati

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0. Jedini gol...

Aktualnoprije 8 sati

160 milijuna kuna novih investicija

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova...

Aktualnoprije 10 sati

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na...

Aktualnoprije 11 sati

Posao udomitelja traje 24 sata na dan, a iziskuje veliko srce i ljubav prema djeci

Udomiteljstvo je častan poziv koji traje neprekidno, a zahtjeva veliku ljubav prema djeci i obitelji. Upravo zbog toga, Udruga udomitelja...

Aktualnoprije 13 sati

Treći Walkow buvljak okupio mnoštvo zaljubljenika u retro, vintage i rabljene stvari

Danas je u Centru kulture Walkow posebno veselo i šareno, a sve zahvaljujući trećem po redu buvljaku pod imenom Daj...

Aktualnoprije 15 sati

Sezona viroza počela ranije nego inače

Povratak u školske klupe i dječje vrtiće oduvijek se, osim uz početak nove školske, odnosno pedagoške godine, vezao i za...

Aktualnoprije 16 sati

Za prijevoz redovitih studenata vlakom osigurano 940 tisuća kuna

Vukovarsko – srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinanciraju prijevoz vlakom redovitim...

Aktualnoprije 17 sati

Od 330 testiranih, u županiji 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 75 je novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije