25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Moćna izložba koja donosi životnu bitku ženskog tijela s karcinomom

Više od autora

- vl promo-

U utorak, 26. travnja, u Galeriji fotografija Meraja otvara se izložba „One nisu stale” koncipirana kao hommage ženama liječenima od raka. Rezultat je to suradnje splitske fotografkinje Maje Prgomet i Udruge Caspera čija je članica i Vinkovčanka Maja Bojić Drinovac.

Izložba „One nisu stale” obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva poznate fotografkinje Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život. Autorica donosi životnu bitku ženskog tijela, naglašavajući istovremeno i njegovu krhkost i ranjivost, ali i hrabrost i snagu odupiranja dijagnozama, kažu Casperice.

Nisu ovo “samo” fotografije. Ovo su suočavanja i prihvaćanja. Ženstvenost unatoč svemu. Predstavljanje ženskog inata i ženske snage iz još jedne perspektive. Što sve žena može uz dijagnozu? Može sve!

Zbog dijagnoze, napominju, nije manje vrijedna niti zaslužuje da je se zbog suočavanja s bolešću gurne na marginu društva. Izložba je nastala u okviru kampanje koju provodi Caspera, udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma, pokrenute s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i brige za vlastito zdravlje, a posebno s ciljem osvještavanja društva o životu žene s karcinomom.

„Fotografirajući ženska tijela bez lica, Prgomet ciljano naglasak stavlja na izloženo, ranjeno i ranjivo žensko tijelo, koje istovremeno svjedoči krhkosti života, ali i hrabrosti i snazi odupiranja dijagnozi ili dijagnozama”, kažu iz Udruge te napominju kako će izložba biti otvorena sve do 3. svibnja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno