Foto: Romano Grozić
Iz tvornice progresivnog art zvuka Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević i njihovog zajedničkog multimedijalnog projekta Mr. Lee & IvaneSky stiže ‘Seagull’. Nastao je unutar projekta “Zvučni karburator” na Silbi, kao rezultat tišine nasuprot frekvenciji “Sailora”, koji se sastoji od snimljenih zvukova grada Rijeke, a sada je dobio i video spot u režiji Romana Grozića – nastao je tijekom karantene, a po prvi put spot su snimali bez fizičkog prisustva redatelja, koji je na snimanju bio prisutan samo putem Skypea iz Samobora, a Ivanka i Mrle iz Velike Gorice.
“Bezuspješno smo po cijeloj kući tražili zelenu tkaninu, plahte, a na kraju smo shvatili da su zidovi u kupaoni zelene boje koje smo na kraju koristili kao chroma key – sjeli smo na wc školjku i počeli snimanje. Cijelo vrijeme snimanja Romano je režirao preko drugog mobitela u Samoboru, na kojem smo bili povezani preko Skypea. Nakon snimanja poslali smo mu materijale koje je on dodatno s montažerom Davorom Klarićem montirao”, ispričao nam je Mrle o snimanju, čiji su proces zabilježili i u Making of videu – zavirite behind the scenes!
Estetika spota predstavlja vizualne asocijacije koje se prelijevaju u forme čija simbolika je sloboda i otvorenost novim iskustvima, a u spotu je, poput prave glumice glavnu ulogu zauzela kći Ivanke i Mrleta, osmogodišnja Eva.
“Iako je cijela ova priča s virusom strašna i nadnaravna, iz njezine tišine u jednom kutu sobe nastao je spot. Mi smo jako zadovoljni jer ustvari nigdje nije vidljivo da je to rad koji je nastao u teškim okolnostima, a Romano Grozić je cijeli projekt digao na visoku estetsku razinu, o kakvoj smo do sad mogli samo sanjati.  Ovo je spot za nagrade, koje će, nadamo se i osvojiti”, poručuje Ivanka Mazurkijević i poziva vas da im se 17.7. pridružite u Rijeci ispred Exportdrva kada će projekt biti prezentiran i uživo.
Sastavni dio cjelokupnog projekta “Sailor” je i zvučni karburator, jedinstveni projekt Damira Martinovića i Ivanke Mazurkijević, nastao uz pomoć suradnika Vanje TravašaAndreja ŠkedelaZdravka Lenca, i Ariane Suše, koji uz pomoć zvuka vode stvara skulpture od soli, a u kojem glazba obavija središnju misiju – materijaliziranje zvuka grada.
Projekt je započeo snimanjem zvuka grada s Trsatske gradine pri čemu su snimljeni i obrađeni zvukovi korišteni su za kontrolu disperzije, pri čemu nastaje “živa skulptura” od soli – instalacija koja raste i tvori novi prostor pod utjecajem zvuka.
Uz prezentaciju izvedbenog projekta “zvučni karburator” te dvije pjesme s albuma “Sailor”, među kojima će biti predstavljen i “Seagull”,  17.7. u Rijeci ispred Exportdrva Mr.Lee& IvaneSky na video wallu će predstaviti izvedbeni projekt koji je radio arhitektonski dvojac MR2Miroslav Rajić i Jurica Račić, nakon čega slijedi trosatni koncert Leta 3.
Svojom prozračnošću, harmonikom i ritmikom “Seagull” otvara album “Sailor”, kojim MrLee & IvaneSky i dalje nastavljaju pomicati granice multimedijalne umjetnosti.
“Sailor” je vrlo zanimljiva kolekcija inventivno postavljenih brojeva koji odstupaju od toga da budu samo brojevi. Raznobojna tapiserija različitih žanrova još jednom prikazuje Mrleta i Ivanku kao načitan, naslušan i razigran tim koji zna, hoće i može poigrati se elektronikom, jazzom, cabaretom, pa i punkom, ambientalom, popom. Ivanka Mazurkijević je uspješna interpretatorica koja može imati mnogo lica i iz svog vokala u smislu kreiranja emocija, izvlači puno. Izričaj Mrleta i Ivanke je teatralan, što ne čudi jer su dobar dio muzike koji su do sad stvorili, dali na upotrebu u kazališnim predstavama, no ovdje je teatralnost jedan od akcenata koji doprinosi koherentnijoj umjetničkoj slici, a “Seagull”, “A Good Actor” i “My Stubborn Heart” su izvrsne pjesme koje iskaču iz ionako više nego solidnog prosjeka albuma.” (Ravno do dna)