Bez pretjerivanja, biti maturant ove godine je teško. Umjesto slatkih muka oko norijade i putovanja, maturanti brinu o pandemiji i pripremama za državnu maturu. Nekoliko maturanata i njihovih roditelja otkrilo nam je smatraju li ovu godinu izgubljenom, koliko je teško pripremati se u ovakvim uvjetima te što očekuju do kraja.

Spomenka Mijatović, mama učenika 4. razreda Srednje strukovne škole Anđela, jedna je od onih roditelja koji se ne boje ishoda ove školske godine. Pandemija svima teško pada, normalan tijek života je poremećen i na svima će biti vidljive posljedice ovih izvanrednih okolnosti, no onima koji su u prijelaznom razdoblju je posebno teško. Međutim, napominje kako se živ čovjek na sve navikne, pa tako i na ovu situaciju.

“Nakon ovakve specifične godine koja je sve nas natjerala da se prilagodimo na rad od kuće, treba posebnu pohvalu dati profesorima koji su se brzo prilagodili i omogućili učenicima da nastave učiti u kontinuitetu. Što se tiče mature mislim da svatko tko je dovoljno predan, uz malo truda i volje, može postići određene rezultate”, mišljenja je Spomenka. Dodaje kako su dulji zimski praznici i online nastava neke učenike možda malo ulijenili, no sve se stigne nadoknaditi. Naravno, oni koji su na ovakve izazove spremni. Jedan od takvih je i njezin sin Anđelo, maturant smjera turističko hotelijerski komercijalist. Ne brine previše, pripreme su u punom jeku i sve ide prema planu.

“Ova godina je specifična po velikom dijelu nastavnih sati koji su se odvijali online, učenici su se previše opustili i krenuli kasno pripremati. Ja sam se također našao u takvoj situaciji, ali bez obzira na to ne brinem se previše. Idem na privatne pripreme i uz to vrijedno učim kući tako da se za problem “neću sve stići” ne opterećujem”, kaže nam Anđelo dodavši kako smatra da je najvažniji dio uspjeha organizacija učenja, pa učenici uz dobar plan ne bi trebali imati problema.

Ne brine ni Jakov Jurišić, učenik 4. razreda Opće gimnazije Vinkovci. Kaže kako se pripreme iz gotovo svih predmeta odrađuju u školi i da su one u Gimnaziji dosta dobre. “Nastava se do siječnja održavala online i imali smo sate uživo s predmetnim nastavnicima, pa zato smatram da neće biti zaostataka i ako se počne učiti na vrijeme sve se stigne”, rekao je Jakov. Njegovi roditelji nisu toliko opušteni kao on, nije im svejedno kako će ova školska godina završiti, osobito jer su velike nade u uspješne rezultate na maturi i upisivanje željenog fakulteta. I oni su mišljenja kako je ključ uspjeha u dobroj organizaciji, pa se uz školske obaveze može stići i na one sportske.

Prvi ispiti državne mature počinju s početkom lipnja, a maturanti su svoje prijave već trebali odraditi. Hrvatski, matematika, engleski, koji izborni predmet odabrati, koju razinu pisati, za koji fakultet se prijaviti – sve su to maturanti posljednjih mjeseci vrtjeli po svojim glavama, a konačne odluke kod većine već su pale. Neki će reći kako su posljednje dvije generacije “izgubljene”, kako zbog štrajka tako i zbog korone, no mjesta na fakultetima moraju biti popunjena.

“Trenutno pohađam pripreme za maturu, no zabrinut sam jer ulažem puno truda budući je nastava prošle dvije školske godine bila prilično rascjepkana uslijed korone. Nadam se da ću uspjeti sve savladati i upisati željeni fakultet. Svima želim da uspiju, jer našoj generaciji sigurno nije lako s obzirom na sve”, izjavio je Luka Mesić, maturant Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, smjer strojar.