1 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

MUP poziva osobe s invaliditetom na sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje

Više od autora

- vl promo-


U Ministarstvu unutarnjih poslova održana je konferencija za medije na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio aktivnosti MUP-a s ciljem poticanja osoba s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje u MUP-u. Nastavak je to intenzivne komunikacije koju potpredsjednik i ministar Božinović ima po pitanju mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Iako je Ministarstvo unutarnjih poslova i do sada bilo otvoreno za zapošljavanje osoba s invaliditetom kao i za njihovo sudjelovanje u radu na ravnopravnoj osnovi, ovo ministarstvo ima iznimnu želju dodatno osnažiti mogućnost zapošljavanja i sudjelovanja na ravnopravnoj osnovi osoba s invaliditetom.

Za komentar smo pitali jednu od osnivačica udruge osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji Trn Renatu Vorgić.

“Radi se o natječaju po kojemu će osobe s invaliditetom imati prednost pri zapošljavanju, međutim mi kao udruga gledamo neke druge stvari. Ove godineradna iskustva su stavile osobe s invaliditetom u jedan nepovoljan položaj. No, cilj je jako dobar i budi nam nadu da će se nešto ipak krenuti mijenjati. Osobe s invaliditetom imaju želje i volje raditi, integrirati se, a ovim natječajem to će biti ipak nešto lakše”, kaže Vorgić.

Foto: MUP

Jedan takav natječaj MUP će raspisati već iduće srijede 23. studenoga i upravo tu će već osobama s invaliditetom biti pružena mogućnost ravnopravnog sudjelovanja. Riječ je o natječajima u kojem će se tražiti kandidati za ukupno 139 mjesta (117 radnih mjesta u policijskim upravama diljem RH i 22 radna mjesta u sjedištu Ministarstva). Od navedenog broja radnih mjesta njih čak 115 je u liniji rada upravnih poslova.

Naime, upravo za navedena područja rada kao što su prijavništvo/osobne isprave i statusna pitanja stranaca/radne i boravišne dozvole za strance je u proteklom razdoblju došlo do značajnog povećanja opsega posla, a za koja je ovo ministarstvo provedenim anketiranjem utvrdilo da u evidencijama nezaposlenih osoba u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ima kandidata s odgovarajućom stručnom spremom.

„MUP je jedno veliko i dinamično ministarstvo koje često ima potrebu za državnim službenicima i namještenicima i upravo raspisujemo jedan takav natječaj gdje nam je cilj od samog početka postići da osobe s invaliditetom ravnopravno sudjeluju u izboru za radna mjesta za koja mi procjenjujemo da imaju ravnopravne šanse“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović.

Dodao je kako je ministarstvo na navedenom natječaju intenzivno radilo u protekla dva mjeseca kako bi se utvrdilo koliki zapravo interes postoji za radna mjesta među našim sugrađanima s invaliditetom.

„Svim osobama s invaliditetom danas želimo poslati jasnu poruku – šanse postoje i osobe s invaliditetom su dobrodošle u naše ministarstvo. Ovaj natječaj ne vidimo kao jednokratnu akciju već kao praksu koju želimo pretvoriti u stalnu, naročito za radna mjesta za koja postoji mogućnost ravnopravnog kandidiranja“, poručio je ministar Božinović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno