Iako je prvih nekoliko dana lipnja vrijeme bilo promjenjivo očekuje se kako će se do 15. i početka kupališne sezone ono stabilizirati i donijeti prve vruće dane s kojima će mnogi Vinkovčani osvježenje potražiti na popularnoj Banji odnosno Jezerima Banja. A tamo je, kako doznajemo, sve spremno za još jedno ljeto.

Dva umjetna jezera nastala iskopavanjem gline za proizvodnju opeke i crijepa dragocjen su izvor osvježenja u vrućim ljetnim mjesecima koji nema baš svaki grad. Već dulji niz godina taj se prostor sustavno uređuje te je od jezera obraslih šikarom postao kupalište koje nazivaju i vinkovačkim Jarunom ili morem.

Sve je krenulo otvaranjem ugostiteljskog objekta “Jezero Banja” koji, u suradnji s Gradom Vinkovcima, vodi brigu o kupalištu u ljetnom razdoblju. Također, već godinama o Banji brine i ŠRD “Jezera Banja”. Kako doznajemo od Marije Liščić Drmić, pročelnice za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, djelatnici Veterinarskog zavoda u Vinkovcima uzeli su uzorke s oba jezera, sjeverne i južne Banje i vjeruje kako će analiza pokazati kako je voda na “Jezerima Banja” i ove godine izvrsne kakvoće. Stoga vjeruje da će Vinkovčani vruće ljetne mjesece provoditi na ovome kupalištu.

 

Kako je u svemu najvažnija sigurnost, Grad je i za ovu sezonu uspostavio službu spašavanja na vodi koju organizira i provodi Spasilački klub Vinkovci. Sezona kupanja započinje 15. lipnja i traje do 31. kolovoza, a služba spašavanja djelovat će svaki dan od 11 do 19 sati. Ipak, valja imati na umu kako je kupanje na Banji na vlastitu odgovornost.

“Iako se poduzima sve kako bi sigurnost na Banji bila na visokoj razini, ipak se događaju i oni slučajevi s najtežim posljedicama, odnosno utapanja. Zato je iznimno važno pridržavati se preporuka poput: ne plivajte ako ste konzumirali alkohol, ne ulazite vrući u vodu, ne skačite u vodu nepoznate dubine, imate li djecu, neprestano ih držite na oku… Stoga, svi vi koji volite Banju prije svega pazite na sebe i na svoje bližnje.”, istaknula je Marija Liščić Drmić, pročelnica za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Dragan Peh – Vinkovci

Svi vole otići na more i osvježiti se kada dođu vrući dani, ali Vinkovci imaju što za ponuditi. Volim Banju koja mi nudi sve što treba.

Igor Jocić – Vinkovci

Banja je kupalište koje volim posjetiti. Voda je topla i čista i uvijek ima dobrog društva, a vrlo interesantni su i popratni sadržaji.

Željka Rešetar- Vinkovci

Naša Banja je mjesto na koje volim doći. Ali ipak odem i na Jadran, jer naše more je najljepše na svijetu i to se ne smije propustiti.

Kemal Tenđera Arl – Mirkovci

Banja je prekrasno mjesto za kupanje. Uvijek je dobro društvo, malo kupanja, nogometa, odbojke na pijesku i to je odlična kombinacija.