-3 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Na korak do ukidanja viza za SAD

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema ukidanju viza za hrvatske državljane pri ulasku u Sjedinjene Države.

“Ovo je veliki iskorak, zapravo je ovo najviša razina u američkoj politici koja je sad potvrdila da je Hrvatska ispunila, kako i sami kažu, ogroman napredak na ovom putu prema ukidanju viza. Tome je prethodio niz godina vrlo napornog rada, potpisivanja i implementacije desetak sporazuma s različitim američkim ministarstvima i agencijama, gdje je bila izražena politička volja i spremnost obje strane”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Pandemija nas nije usporila, dapače, došli smo do ove faze gdje sad u Ministarstvu očekujemo posjet izaslanstva ministarstva domovinske sigurnosti sredinom rujna koje će onda napraviti izvješće za State department. Onda je to američka procedura koja bi trebala završiti u Kongresu”, dodao je.

Ukidanje vize za SAD dugogodišnja je želja Hrvatske.

“Ova Vlada, na čelu s premijerom Plenkovićem, je od prvog dana krenula vrlo ambiciozno, ali smo znali da smo u stanju ispuniti sve te vrlo stroge kriterije. Bilo je nebrojeno sastanaka, posjeta i na razini Ministarstva domovinske sigurnosti i Američkog državnog odvjetništva, Terrorist screening centra, FBI-a, DEI-e. Mi smo danas, kao što je i naglašeno, obostrani partneri, naši sustavi i naše službe vrlo dobro surađuju i ovo će biti potvrda toga čiju će korist prije svega osjetiti hrvatski građani”, zaključio je Božinović.

“Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza. Ovaj korak prema bezviznom putovanju prepoznaje golem napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice”, napisao je na Twitteru šef američke diplomacije.

Blinkenovu pozivu putem Twittera je zahvalio hrvatski premijer Andrej Plenković. “Zahvaljujem državnom tajniku SAD-a Blinkenu na pozivu Hrvatskoj u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima”, napisao je Plenković.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno