13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Na nacionalnom natjecanju “Europa u školi” nagrađeno 26 učenika iz Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Povodom Dana Europe, u Europskom domu u Zagrebu, održano je svečano uručenje nagrada nacionalnoga natjecanja „Europa u školi”, u organizaciji Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb.

Nacionalno je to natjecanje za učenike i mladež, organizirano po 28. puta na području Republike Hrvatske. Središnja tema ovogodišnjega natjecanja bila je „Stvaramo održivu budućnost”, a učenici su navedenu temu trebali pretočiti u literarni, likovni ili glazbeni izraz. Prema riječima organizatora, na natjecanje je pristiglo oko 980 radova u svim kategorijama, što pokazuje veliko zanimanje učenika u svim pogledima izražavanja.

U sve tri kategorije, nagrađeno je ukupno 26 radova vinkovačkih učenika.

Na temu Čudesan svijet šume na osmom se mjestu našao literarni rad Magdalene Bubnjić, učenice OŠ Vladimira Nazora dok se mjesto ispod nje smjestila učenica OŠ Antuna Gustava Matoša Ema Brčić. U kategoriji Likovnih radova na temu Cvjetna livada apsolutno su dominirali učenici pete vinkovačke škole. Visoko drugo mjesto osvojio je Dorijan Satmari, trećeplasirani je završio Mihael Ilić dok je sedmo mjesto zauzela Tena Popović.

Ni vinkovački srednjoškolci nisu previše kaskali za svojim mlađim sugrađanima. Svoje shvaćanje teme Večera u budućnosti u rečenice su pretočila dva nagrađena učenika Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrija Štampar. Dominik Majstorović našao se u zlatnoj sredini nagrađenih, odnosno na petom mjestu dok se Ana Valjak smjestila tri mjesta ispod njega. Još jedna nagrada otišla je u ruke učenice Srednje strukovne škole Vinkovci Mije Kovačević koja je osvojila deveto mjesto. Đaci trećeg i četvrtog razreda srednjih škola na raspolaganje su dobili temu Naš planet, naša budućnost, a prva tri mjesta zauzeli su također Vinkovčani. Zlato i srebro osvojile su učenice Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrija Štampar, Paula Šalić i Marina Galinović, a na trećem mjestu našla se Marijana Misir iz vinkovačke strukovne škole. Sedmo i osmo mjesto opet su zauzele učenice zdravstvene i veterinarske vinkovačke škole, a radi se o Martini Papac i Mariji Jakopović.

Među srednjoškolskim „likovnjacima” najboljima su se pokazale učenice Tehničke škole Ruđera Boškovića. U kategoriji nižih razreda deseto mjesto zauzela je Mia Cegledi sa svojim likovnim djelom na temu Sve za malo kuna: odjeća – hrana – kozmetika, a njena starija kolegica Matea Ležaić osvojila je srebro zahvaljujući radu na temu Je li ovo smeće ili bi moglo biti umjetnost?

Glazbenu školu Josipa Runjanina iz Vinkovaca predstavljalo je čak 11 nagrađenih učenika, a prvo mjesto podijelili su Hana Šokčević, Tamara Bičanić, Petra Kramarić, Dominik Šebalj, Toni Jurčević, Danijel Budimir, Dino Heđi, Dorian Kralj, Nikola Matak, Jagor Jurić i Edi Borovčić Kurir.

Čestitke svim učenicima na darovitosti i želji da se svojim radovima izbore za boljitak Zemlje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno