2 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Na stranicama Općine Stari Jankovci uskoro će biti dostupna iTransparentnost

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Institut za javne financije provodi istraživanje transparentnosti proračuna županija, gradova i općina, a istim je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. U kategoriji onih koji su osvojili maksimalan broj bodova našla se i Općina Stari Jankovci kojoj je tim povodom dodijeljeno Priznanje za proračunsku transparentnost. Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2020. – travanj 2021., a rezultati su dostupni i putem interaktivne karte na njihovoj mrežnoj stranici.

„Nastavak transparentnosti prema mještanima očekujemo kroz mjesec ili dva implementacijom Otvorena općina, jedinstvenog informatičkoga rješenja – web platforme koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na funkcioniranje Općine odnosno informiranje ili komunikaciju s općinskim službama. Na službenim stranicama Općine Stari Jankovci građanima će biti omogućen pristup servisu iTransparentnost”, rekao je načelnik Dragan Sudarević.

Servis je to koji omogućuje uvid u isplate pravnim osobama po ulaznim računima. Osim toga, osigurava pristup kvalitetnim i relativnim informacijama što za Općinu Stari Jankovci predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitete fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana.

Iz Općine pomažu i roditeljima ili skrbnicima čija djeca pohađaju dječji vrtić Krijesnica koje oslobađaju plaćanja udjela u cijeni dječjeg vrtića za rujan, a sve to temeljem Ugovora o dodjeli financijskih sredstava općinama Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini, koji je Općina potpisala sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno