Kontaktirajte nas

Vijesti

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Objavljeno

-

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj praksi iz područja cvjećarstva i konjogojstva u Sevilli u Španjolskoj na prvoj od tri mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta GoAgro.

Šest je učenika na tri različite ergele stjecalo vještine pravilne skrbi o konjima, obuci konja i organizaciji rada ergele u turističke svrhe – lonžirali su ih, hranili, čistili, jahali, promatrali pružanje hitne veterinarske skrbi i pomagali posjetiteljima ergela učiti jahati. Ovo im je iskustvo, priča projektna koordinatorica Rejhana Nuhanović Tadijan, svakako bilo od neizmjerne važnosti, budući da i sami imaju konje na svojim imanjima, a ovdje nemaju mjesta za neposredno iskustvo na stručnoj praksi iz područja konjogojstva, jer škola nema svoju ergelu i vježbe se provode uglavnom kroz stručne posjete.

Na ovaj način su svakodnevno radili uz mentore na ergelama čitava dva tjedna i toliko im se svidjelo da su se u suzama rastali od poslodavaca, ali i svojih konja s kojima su se povezali. Imali su sreću da se tijekom njihova boravka održavao i SICAB, međunarodni sajam konja, na koji u ih poslodavci pozvali kao goste, i učenici su mogli u potpunosti uživati u ovoj neponovljivoj prilici”, istaknula je Nuhanović Tadijan.

Osim njih, u mobilnost su prvi puta u Poljoprivredno šumarskoj školi uključeni i učenici trogodišnjeg smjera cvjećar, uključujući i učenicu koja je u Španjolsku išla s osobnim asistentom. Cilj je bio promicati inkluziju učenika s poteškoćama i pružiti svima priliku za usavršavanje svojih vještina na međunarodnoj razini. Njih su troje u dva vrtna centra u Sevilli učili o dendrološkim vrstama specifičnima za to područje, uočili razlike u uzgoju i njezi bilja, dekorirali izložbeni prostor tijekom adventa, pomagali u prodaji i radili sve ostale tekuće poslove uz nadzor svojih mentora.

Osim stručnog usavršavanja mobilnost je ključna i za razvoj drugih važnih vještina potrebnih za svijet rada, a koje ne bi imali prilike steći u svom uobičajenom radnom okružju. Tako su komunicirali na engleskom jeziku, učili su i osnove španjolskoga i položili ispit, samostalno su putovali na radno mjesto u novom velikom gradu, na svojim su radnim mjestima radili u internacionalnim timovima i surađivali su učenicima iz drugih država, vodili su računa o točnosti i primjerenom odnosu prema poslodavcu itd. U slobodno vrijeme upoznavali su se sa španjolskom kulturom.

Put je bio super, kao i dolazak u Sevillu. Rad u ergeli je bio odličan te učenje novih stvari poput jahanja, hranjenja te trening s konjima. Konji su u potpunosti drugačiji od naših, kao i sam pristup njima. Posjetili smo mnoge znamenitosti i upoznali djelić španjolske tradicije. Ponovila bih ovo predivno životno iskustvo”, podijelila je svoje doživljaje Valentina, učenica 3.e razreda.

Istog je razmišljanja i učenik 2.f razreda Marin koji je napomenuo kako je praska u Španjolskoj nešto najbolje što mu se dogodilo u životu.

Radio sam s biljkama cijelo vrijeme, upoznavao nove vrste i upoznao rad vrtnog centra. Ljudi s kojima sam radio bili su također jako dragi i mentorica je bila zadovoljna našim radom. Mislim da bi svatko trebao barem jednom u životu iskusiti ovako nešto”, poručio.

Na proljeće ih čekaju još dvije mobilnosti – u Portugal na OPG-e i u Francusku u suvremenu poljoprivrednu školu, u kojima će sudjelovati još 20 učenika i jedan nastavnik na aktivnosti job shadowinga.

Sretni smo što i u ovim otežanim uvjetima pandemije uspješno provodimo planirane mobilnosti i omogućujemo svojim učenicima usavršavanje iz područja koja ih najviše zanimaju i koja su njihova budućnost”, zaključila je koordinatorica.

Aktualno

Marko Polešćuk brončani na kadetskom Grand Prix-u u Zagrebu

Objavljeno

-

Napisao/la

    20 pregleda

U Zagrebu je 22. i 23. siječnja na plivalištu Mladost u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak održano treće kadetsko Grand Prix natjecanje najvišeg ranga u jedinstvenoj konkurenciji kadeta. Članovi Vinkovačkog plivačkog kluba, Lara Barić, Jakov Božić, Kristijan Rohalj, Patrik Puce, Marko Polešćuk i Gabriel Petričević predstavljali su klub i postigli odlične rezultate.

“Svi su isplivali osobne rezultate na čemu im čestitamo. Redoviti odlazak na natjecanja najvišeg ranga i osvajanje medalja je odraz sustavnog i organiziranog rada unutar kluba. Marko Polešćuk dokazuje to svakim nastupom pa tako i ovaj put kao treći najbolji kadet u RH u disciplini 100 metara leđnom tehnikom. Bravo Marko! Pred nama je Regionalno PH u Sisku za idući vikend i sredinom veljače državno prvenstvo RH na kojemu smo isplivanim državnim normama osigurali nastup muške štafete. Vrlo smo ponosni na naše kadete i želimo im puno uspjeha na predstojećim natjecanjima”, ističu u Vinkovačkom plivačkom klubu.

Nastavi čitati

Aktualno

Poznati dobitnici nagrade vinkovačke kazališne publike “Joza”

Objavljeno

-

Napisao/la

    45 pregleda

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci danas su prebrojani glasovi te su sada poznati dobitnici nagrade „Joza”. Javnosti će biti predstavljeni na svečanoj dodjeli nagrada u kazalištu najavljenoj za petak, 18. veljače, s početkom u 20 sati uz prijenos na Vinkovačkoj televiziji.

Nagradu „Joza” prošle godine utemeljili su Gradsko kazalište „Joza Ivakić”, lokalne medijske kuće Vinkovačka televizija i Novosti, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija. Posebna je to nagrada na hrvatskoj kazališnoj sceni jer jedino u Vinkovcima publika tijekom cijele godine ima priliku putem kupona¸, koji svaki gledatelj dobije uz kupljenu ulaznicu, glasovati za najbolju gostujuću predstavu te za najbolju predstavu za odrasle i najbolju predstavu za djecu u produkciji GK „Joza Ivakić” Vinkovci kao i za najbolju glumicu i glumca u predstavi za odrasle i u predstavi za djecu. Riječ je o cjelogodišnjoj priči koja je obuhvatila sve gostujuće i domaće izvedbe, izuzev vinkovačke predstave koja je ušla u izbor Festivala glumca 2021. Ova se priča nastavlja i u 2022. godini, a sada je došlo vrijeme i za zbrajanje glasova i proglašenje pobjednika za 2021. godinu.

Prema broju glasačkih listića možemo vidjeti da je publika rado sudjelovala u ovom izboru, a posebno je bilo zanimljivo poslije predstave gledati glasovanje onih najmlađih. Djeca su uvijek s veseljem i smijehom davala velike ocjene predstavi te se odlučivala za likove koji su ih se najviše dojmili, a to su u pravilu nositelji predstava”, ističe Zdenko Rečić, ravnatelj GK „Joza Ivakić”.

U cijeloj priči, naravno, nisu izostale niti nagrade za publiku. Tako će na svečanosti u kazalištu 18. veljače biti izvučena tri glasača od prošle godine koji će dobiti po dvije ulaznice za sve predstave u 2022. godini te poklon sponzora, a bit će izvučena i četiri gledatelja koji će te večeri biti u dvorani koji će također dobiti poklon sponzora. Lijepe su to nagrade zbog kojih je vrijedilo glasovati te vrijedi doći 18. veljače u kazalište. U programu te večeri moći će se vidjeti i kratki podsjetnik na sve nagrađene predstave, a u glazbenom dijelu nastupit će vinkovačka „Septica”.

Mislim da će svi posjetitelji u dvorani i svi gledatelji prijenosa na Vinkovačkoj televiziji biti zadovoljni i da će to biti jedan lijep program, a mi smo već počeli u 2022. s glasovanjem i vjerujem da ćemo tradicionalno svake godine dodjeljivati nagradu „Joza” kojom smo na još jedan način obilježili našega Jozu Ivakića. Nagrada „Joza” je statua na hrastovom postolju, rad akademskog slikara Ivana Lončara Žana”, istaknuo je Rečić.

Lokalni mediji imaju veliku ulogu u svakom dijelu života jedne zajednice kao što su Vinkovci, a kada je riječ o Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” nismo dvojili trebamo li se uključiti u ovaj projekt, istaknula je Marija Gerovac, direktorica Novosti d.o.o.

Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti jer je riječ o jednom zanimljivom projektu gdje se izabiru najbolje gostujuće i domaće predstave i najbolji domaći glumci, a ono što je najvažnije je to da je riječ o izboru gledatelja koji dođu u kazalište, pogledaju predstave i odluče kome žele dati svoj glas. Kolege s Vinkovačke televizije i mi u Novostima niti jednoga trenutka nismo dvojili da mi ovdje pripadamo kao lokalni mediji jer jedni bez drugih nikako ne možemo djelovati niti sudjelovati u javnom životu”, kazala je Marija Gerovac.

           

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj 8 471 novih slučajeva u protekla 24 sata

Objavljeno

-

Napisao/la

    52 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8.471 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 58.866.

Među njima je 1.951 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata.

Preminulo je 51 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 887.362 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 13.502 preminulo, ukupno se oporavilo 814.994 osoba od toga 6.627 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 39.228 osoba.

Do danas je ukupno testirano 4.132.532 osoba, od toga 18.320 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 24.1.2022 utrošeno je 5.052.469 doza cjepiva, a cijepljeno je 56,42% ukupnog stanovništva, odnosno 67,15% odraslog stanovništva. Na dan 24.1.2022 utrošeno je 6.438 doza cjepiva, a od toga je 888 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 24.1.2022 2.289.548 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.198.127 osoba (2.003.037 osoba cijepljeno s dvije doze te 195.090 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 64,63% odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 23 minute

Marko Polešćuk brončani na kadetskom Grand Prix-u u Zagrebu

U Zagrebu je 22. i 23. siječnja na plivalištu Mladost u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak održano treće kadetsko Grand Prix...

Aktualnoprije 2 sata

Poznati dobitnici nagrade vinkovačke kazališne publike “Joza”

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci danas su prebrojani glasovi te su sada poznati dobitnici nagrade „Joza”. Javnosti će biti...

Aktualnoprije 3 sata

U Hrvatskoj 8 471 novih slučajeva u protekla 24 sata

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8.471 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 4 sata

Jabuke i mandarine simbol suradnje najistočnije i najjužnije hrvatske županije

Veliko prijateljsko između najjužnije i najistočnije hrvatske županije upisalo je još jednu suradnju. U dubrovačkoj luci Gruž predstavnici Vukovarsko–srijemske županije...

Aktualnoprije 5 sati

Vukovarsko-srijemska županija na sedmom mjestu po višku osiguranika HZZO-a

Popis stanovništva izvukao je na površinu niz nelogičnosti, među kojima je i ona da u Hrvatskoj ima 209 tisuća više...

Aktualnoprije 6 sati

Aurelijina fantastična četvorka dobila poziv u reprezentaciju

Sjajne partije i predstave malonogometaša Aurelije nisu ostale neprimjećene. Izbornik mlade futsal reprezentacije Duje Maretić uručio je poziv Marku Pest...

Aktualnoprije 7 sati

PDV na plin 5 posto?

Preliminarni izračuni koje je za potrebe Vlade izradila Hrvatska energetska regulatorna agencija otprilike potvrđuju da u slučaju realizacije najgoreg mogućeg...

koronavirusprije 8 sati

U županiji 70 pacijenata hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 208 je novopozitivnih na COVID-19, potvrđenih PCR...

Najčitanije