16 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Na vinkovački biro dosad se prijavilo 15 Ukrajinaca

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Vinkovci, zaključno s jučerašnjim danom, prijavilo se ukupno 15 ukrajinskih državljana.

Od toga, jedna se osoba zaposlila dok je druga u pregovorima s poslodavcem. Za upis u evidenciju potrebna im je osobna iskaznica izdana od MUP-a iz koje je vidljiv status u Republici Hrvatskoj, OIB koji se dobije prilikom prijave boravka te dokaz o završenom obrazovanju, ako ga imaju.

„Važno je napomenuti kako prije zapošljavanja osoba mora imati reguliran status u MUP-u kao stranac pod privremenom zaštitom”, rekli su iz HZZ PU Vinkovci dodavši kako se privremena zaštita odobrava na razdoblje od jedne godine, unutar kojih se useljenici mogu zaposliti bez dozvole za boravak i rad, koja se mora tražiti za državljane trećih zemalja.


Na taj su način izjednačeni s hrvatskim državljanima te ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, školovanje, prekvalifikaciju, odnosno dokvalifikaciju, uključivanje na tržište rada, pravo na rad, stambeno zbrinjavanje i socijalnu skrb. Drugim riječima, „od trenutka kada osobe s privremenom zaštitom uđu u evidenciju nezaposlenih izjednačeni su s pravima svih ostalih koji se nalaze u evidenciji Zavoda”, istaknuli su iz vinkovačkog Zavoda za zapošljavanje.

Kako bi se što brže i lakše prilagodili novonastaloj situaciji i ostvarili radni odnos, Hrvatski zavod za zapošljavanje pruža im pomoć koja se sastoji od prijave u evidenciju nezaposlenih koja uključuje definiranje radnog potencijala i plana traženja posla te zajednički dogovor oko zanimanja za koja će savjetnik posredovati na tržištu rada, uključivanje u radionice, informiranje o radnim mjestima i mogućnostima rada, financiranja obrazovanja za stjecanje potrebnih kompetencija i priznavanja postojećih te mogućnosti uključivanja u neku od mjera aktivne politike zapošljavanja.

„Značajan je broj poslodavaca koji su izrazili spremnost za zapošljavanje ukrajinskih državljana. Bilježimo sve njihove upite i sukladno tome savjetnik upućuje nezaposlene na potencijalna radna mjesta”, navode napomenuvši kako su djelatnici svakodnevno u prihvatnim centrima te u individualnim razgovorima bilježe interes i mogućnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno